fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU prva tri mjeseca ostvaren suficit od 65,8 miliona

U prva tri mjeseca ostvaren suficit od 65,8 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U prva tri mjeseca je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit budžeta u iznosu od 65,8 miliona EUR, ili 1,1 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su najnoviji podaci Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su saopštili da je budžetski suficit u martu iznosio 39,9 miliona EUR.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta su u periodu januar – mart iznosili 545,7 miliona EUR ili 8,8 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 63 miliona ili 13 odsto u odnosu na planirane, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine veći 129 miliona EUR ili 31 odsto.

„Najveći rast zabilježen je kod ostalih i prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost, kao i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i donacija i transfera“, navodi se izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za period januar-mart.

Prihodi po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) do kraja marta naplaćeni su u iznosu od 221,8 miliona EUR, što je 26,8 miliona ili 13,8 odsto više u odnosu na planirane i 50,4 miliona ili 29,4 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

„Ostali prihodi u posmatranom periodu iznosili su 39,9 miliona EUR i na nivou su plana prihoda budžeta za ovu godinu. U odnosu na prethodnu, osvareni su u iznosu od 35,2 miliona EUR više, kao rezultat prenosa sredstava naplaćenih od implementacije projekta ekonomskog državljanstva“, navodi se u izvještaju.

Iz Ministarstva su kazali da je kontinuirani rast doprinosa za obavezno socijalno osiguranje nastavljen i u martu i ostvareni su na nivou od 99,8 miliona EUR.

“Bolja naplata kategorije doprinosa rezultat je efekata implementacije Zakona o reprogamu poreskog potraživanja, ali i uvećane osnove za obračun doprinosa usljed povećanja koeficijenata za zarade zaposlenih u javnom sektoru”, saopštili su iz Ministarstva.

U navedenom periodu značajan rast ostvaren je i kod kategorije donacije i transferi, koji su ostvareni u iznosu od 34,7 miliona EUR, što je u odnosu na plan veće 21,7 miliona i 27,7 miliona u odnosu na uporedni period prošle godine.

„Rast navedene kategorije prevashodno je rezultat izvršene uplate sredstava od Evropske unije (EU), a po osnovu direktne budžetske podrške za energetsku efikasnost“, objašnjeno je u dokumentu.

Prihodi od akciza bilježe rast usljed prestanka implementacije Odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja.

U periodu januar – mart, ostvareni prihodi od akciza iznosili su 58,3 miliona EUR i veći su u odnosu na planirane 2,9 miliona ili 5,2 odsto, odnosno 1,6 miliona ili 2,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeni su u iznosu od 42,7 miliona EUR i manji su u odnosu na planirane 13 miliona ili 23,3 odsto.

„Zakonom o porezu na dobit pravnih lica propisano je da se porez na dobit plaća zaključno sa 31. martom, te imajući u vidu da se posljednji dan u mjesecu kroz sistem računovodstva javnog sektora evidentira kao prihod narednog mjeseca, zabilježeni rast prihoda po ovom osnovu evidentiran je u aprilu“, dodali su iz Ministarstva.

Prihodi budžeta su u martu iznosili 233,5 miliona EUR, što je 31,7 miliona ili 15,7 odsto više u odnosu na plan i 49,3 miliona ili 26,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Izdaci budžeta za period januar-mart iznosili su 479,9 miliona EUR ili 7,8 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 94,6 miliona ili 16,5 odsto, dok su u odnosu na isti prošlogodišnji period veći 35 miliona ili 7,9 odsto.

U strukturi ukupne potrošnje, tekući izdaci iznosili su 208,2 miliona EUR, što je 25,7 miliona ili 11 odsto manje u odnosu na plan, dok su u odnosu na isti period prošle godine veći 36,2 miliona.

Kapitalni budžet je u periodu januar – mart realizovan u ukupnom iznosu od 13 miliona EUR, što je na nivou od 27,7 odsto realizacije plana.

Rashodi su u martu iznosili 193,6 miliona EUR i niži su u odnosu na plan 10,5 miliona ili 5,1 odsto, dok su u odnosu na mart prošle godine veći 41,5 miliona ili 27,3 odsto.

„U martu su kapitalni projekti realizovani u iznosu od 9,9 miliona EUR, odnosno 63 odsto plana, te se inteziviranje izvršenja kaptanog budzeta očekuje u narednom periodu“, zaključili su iz Ministarstva.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pezeru trofej u Baru

Podgorica, (MINA) - Mesud Pezer pobjednik je jubilarnog, 30. međunarodnog atletskog mitinga Bar 2024. Bacač...