fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Podgorici 63 odsto manje turista

U Podgorici 63 odsto manje turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podgoricu je u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 21,17 hiljada turista, što je 63 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Predstavnica Turističke organizacije Podgorice, Ana Jovanović, kazala je za Pobjedu da je ukupno ostvareno 40,1 hiljadu noćenja ili 59 odsto manje u odnosu na uporedni period.

Prethodne četiri godine u glavnom gradu bile su rekordne po svim turističkim pokazateljima, a razlog za ovogodišnji pad turističkih bilansa je koronavirus.

Zbog epidemiološke situacije otkazane su brojne manifestacije, pa Turistička organizacija ovaj period koristi da promoviše destinaciju putem onlajn kanala komunikacije.

“Višemjesečno zatvaranje granica, nemogućnost, a zatim i strah od putovanja, doveli su do negativnih rezultata kad je u pitanju turistička sezona. Evidentan negativan trend posjeta i noćenja u ovoj godini, doveo je do izostanka prihoda, u jednom periodu, što je u mnogome izmijenilo naše planove i predviđanja, naročito imajući u vidu činjenicu da su prethodne četiri godine u glavnom gradu bile rekordne po svim turističkim pokazateljima”, saopštila je Jovanović.

Planirane manifestacije u organizaciji TO Podgorice u prethodnom periodu nijesu realizovane iz epidemioloških razloga, te zbog ograničenosti broja posjetilacana otvorenom i u zatvorenim prostorima.

Zbog zatvaranja granica otkazane su i brojne studijske posjete novinara, blogera, turoperatora iz regiona i Evrope, a zbog preporuka i poštovanja epidemioloških zahtjeva brojni tematski izleti za turiste i sugrađane.

Uprkos tome što je turizam u Crnoj Gori evidentno najpogođenija grana tokom ove epidemije, iz Turističke organizacije Podgorica poručuju da gotovo svi turistički poslenici vjeruju da će se i najbrže oporaviti, čim dođe do uspostavljanja nesmetanog turističkog prometa.

“Prvo otvaranje granica u maju nam je dalo taj pozitivan impuls. Imajući u vidu činjenicu da Podgorica nema izraženu sezonalnost, a nadajući se i povoljnijoj epidemiološkoj situaciji krajem ljeta, očekujemo poboljšanje turisitičkog prometa do kraja godine, kada naš grad bilježi i najveću posjećenost”, rekli su it Turističke organizacije.

Najčitanije