fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU EPCG – Željezara očekuju pomoć države

U EPCG – Željezara očekuju pomoć države

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nikšićkoj kompaniji EPCG – Željezara potrebna je podrška države i matične kompanije kako bi što prije počela da proizvodi i bude profitabilna, saopštili su njeni predstavnici.

Direktor EPCG – Željezara Đorđije Manojlović i predsjednik Sindikata Ivan Vujović kazali su u Jutarnjem programu TVCG da su kompaniji za početak proizvodnje potrebne integrisana i dozvolu od Agencije za zaštitu konkurencije.

Uz pomoć države, kako su objasnili, taj proces bi mogao biti ubrzan, prenosi portal RTCG.

Vujović je rekao da bi u ponedjeljak trebalo da sa češkom kompanijom da potpišu ugovor o saradnji.

“Oni su spremni da naredne dvije godine od nas otkupljuju hiljadu tona gotove robe, a naša mjesečna proizvodnja bi trebalo da bude oko 1,7 hiljada tona”, precizirao je Vujović.

On je naveo i da je Željezara za dvije godine, koliko nije proizvodila, izgubila sertifikate, a da su Česi spremni da njihove sertifikate daju nikšićkoj kompaniji.

“Ima upita i zainteresovanih, ali mi prvo moramo da pokrenemo proizvodnju. Za to je potrebno da dobijemo integrisanu i dozvolu od Agencije za zaštitu konkurencije”, objasnio je Vujović.

Integrisana dozvola se može, kako je rekao, dobiti za šest mjeseci, a od države traže da krenu u proizvodnju i da u hodu rješavaju to pitanje.

“Češka firma od nas zahtijeva da već polovinom septembra ili početkom oktobra počnemo da isporučujemo tu robu”, naveo je Vujović.

On je kazao da i da traže šest i po miliona EUR, koliko je predviđeno biznis planom iz januara. Vujović je rekao i da je projektom proizvodnje predviđen godišnji profit od oko dva miliona EUR.

“Profita ima, ima radne i stručne snage, samo je potrebno da imamo sluha od države za dobijanje dozvola i od naše matične kompanije za planirani budžet”, saopštio je Vujović.

On je dodao i da nemaju ništa protiv investitora, kao ni protiv matične kompanije EPCG.

“Potrebna je podrška države da se krene u proizvodnju i da napokon pokažemo da nijesmo kao ranije i da hoćemo da radimo i proizvodimo. Od ove fabrike zavisi 300 porodica”, objasnio je Vujović.

Manojlović je rekao da iz desetak država imaju upite i interesovanja za kupovinu željeza, ali da se čeka početak proizvodnje.

On je dodao da je integrisana dozvola uglavnom vezana za ekologiju i da može na osnovu postojećih licenci već biti izdata. I dozvola od Agencije za zaštitu konkurencije, kako smatra, nije problematična.

“Ako se novac, tih šest i po miliona da, taj novac mi ne trošimo za plate već za obrtna sredstva”, objasnio je Manojlović i poručio da Željezara može biti profitabilna.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije