fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTužilaštvo traži da se Mugoši ponovo sudi

Tužilaštvo traži da se Mugoši ponovo sudi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo izjavilo je žalbu na presudu kojom je bivši gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, krajem maja oslobođen optužbe da je zloupotrebom službenog položaja oštetio gradsku kasu za 6,7 miliona EUR u slučaju prodaje gradskog građevinskog zemljišta kompaniji Carine.

To je za Dan potvrdila portparolka Višeg suda Marija Raković.

Kako Dan nezvanično saznaje, tužilaštvo pobija prvostepenu presudu zbog bitnih povreda postupka, nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o sankciji i traži da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Narednih dana očekuje se i odgovor na žalbu advokata nekadašnjeg gradonačelnika Podgorice, Predraga Đolevića i Mitra Mugoše.

Prvostepena presuda bivšem visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS), koji je 14 godina bio na čelu opštine Podgorica, objavljena je pet godina nakon pokretanja istrage.

SDT i vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Maja Jovanović, odmah nakon objavljivanja prvostepene presude najavili su da će izjaviti žalbu na presudu i da će sprovesti provjeru postupanja tužilaštva.

“Već preduzimam određene provjere u brojnim predmetima, što će biti slučaj i u predmetu u kom je danas donijeta prvostepena odluka”, saopštila je Jovanović nakon izricanja presude Mugoši, dodajući da će o tome da li je u predmetima koji su na provjeri eventualno napravljena greška, javnost biti blagovremeno obaviještena.

Obrazlažući odluku, predsjednica Vijeća sudija Višeg suda Vesna Pean je, između ostalog, rekla da sud nije našao dokaze da je Mugoša uticao na opštinske službenike da prodaju zemljište ispod tržišne cijene, po cijeni od 165 EUR po kvadratnom metro. Mugoša je negirao da je oštetio budžet Podgorice za 6,7 miliona EUR.

Specijalno tužilaštvo optužnicom iz 2018. godine tereti Mugošu da je kao gradonačelnik, u periodu od 25. jula 2007. do 8. maja 2012. godine, iskorišćavanjem službenog položaja, omogućio kompaniji Carine da kupi zemljište u Podgorici ispod tržišne cijene. Prema optužnici, time je Glavni grad oštećen za 6,7 miliona EUR, kolika je bila korist kompanije Carine.

Prema navodima iz optužnice, prenos prava na gradskom građevinskom zemljištu nije se mogao izvršiti neposrednom pogodbom, već nakon javnog poziva u postupku javnog nadmetanja.

Tokom sudskog postupka svi saslušani službenici gradskih vlasti su tvrdili da su postupali u skladu sa zakonom i da Mugoša nikada nije uticao na njihove odluke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...