fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTražiće dodatni materijal u vezi sa KAP-om

Tražiće dodatni materijal u vezi sa KAP-om

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije tražiće potrebnu dokumentaciju u vezi sa situacijom i položajem zaposlenih u Kombinatu aluminijuma (KAP) u stečaju i zakazati novu sjednicu na kojoj će o tome raspravljati.

Predsjenik Komisije, Maksim Vučinić, kazao je da će zatražiti dokumentaciju i informaciju svih današnjih učesnika i zakazati novu sjednicu.

Današnja sjednica je prekinuta, nakon što predloženi, preformulisani dnevni red, sa tačkom posvećenom razmatranju položaja radnika u KAP-u u stečaju, nije usvojen.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Petar Ivanović, saopštio je da ta Komisija nema nadležnost da raspravlja o aktuelnoj situaciji u KAP-u.

„Ako ste htjeli da raspravljamo o položaju radnika u KAP-u, onda je trebalo tako da naslovite tačku dnevnog reda. Takođe, ovdje imamo situaciju u kojoj se radi o kupovini imovine kroz stečajni postupak, a ne o privatizaciji“, rekao je Ivanović na sjednici.

On je pitao Vučinića i zašto nije dobio materijal za sjednicu.

„Ako vi posjedujete nešto što mi ovdje nemamo, onda ne možemo na ravnopravan način voditi diskusiju. Predlažem da, ipak, ponudite neki materijal, sa kojim bi se mogli upoznati, kako bi kvalitet rasprave bio bolji i kako bi imali neke zaključke“, kazao je Ivanović.

Vučinić je odgovorio da je materijal „živa riječ radnika“.

Poslanica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović, saopštila je da ona ima neke materijale, ali da se potrudila da ih sama prikupi, kako bi svi zajedno došli do nekog rješenja.

Ona je dodala da su na sjednicu Komisije pozvali radnike koji rade u KAP-u i koji su, kako tvrdi, nepravedno šikanirani.

„Oni rade po nezakonitim ugovorima i svima nama bi bio interes da vidimo sa poslodavcem ko je tu u pravu i pokušamo da nađemo najbolje moguće rješenje“, dodala je Zdenka Popović.

Ona je saopštila da se ne sjeća da je u Crnoj Gori bila jedna jedina kompanija u stečaju sedam godina, a da istovremeno radnici nemaju pravo na godišnji odmor, niti bilo koje iz rada i po osnovu rada.

„Izuzetak je što primaju platu, ali je ne primaju iz KAP-a u stečaju, već od privatnog poslodavca“, navela je Zdenka Popović i dodala da stečajni upravnik i privatni vlasnik drastično krše prava radnika.

Poslanik Koalicije Crno na bijelo, Miloš Konatar, rekao je da Komisija mora da raspravlja o efektima privatizacije, a ne samo o postupcima.

„Desila se privatizacija KAP-a, pa je ta privatizacija dovela do neophodnosti da se proda dio imovine, da bi se, kako tako, mogla nastaviti proizvodnja i mislim da je potpuno u redu da mi kao Komsija razgovaramo o tim efektima“, saopštio je Konatar.

On smatra da politika ne treba da se miješa u biznis i da političari treba da ostave biznisu što više slobode i mogućsnoti da se razvija.

„Ali onda imamo problem ako biznis želi da ulazi u politiku. Ako postoji takav problem onda moramo na takve devijacije da reagujemo“, poručio je Konatar.

Poslanik Nove demokratske snage – FORCA, Genci Nimanbegu kazao je da je predsjedavajući Komisijom trebalo da preuzme odogovornost, jer članovi nijesu dobili materijal.

„Pripremite materijal i možemo za nekoliko dana da nastavimo sjednicu. Uputite dopise Vladi, stečajnom upravniku i radnicima, neka nam podnesu pisani izvještaj šta žele, kako bi se mi prije sjednice pripremili“, saopštio je Nimanbegu.

On je dodao da se optužbe za sudbinu radnika ne mogu bacati naokolo kao ‘pijesak po očima’ i demagoški nastupati.

Poslanik DPS-a, Predrag Sekulić, smatra da se članovi Komisije na početku nijesu dogovorili ni oko plana, ni oko načina rada.

„Postupak je trebalo da bude drugačiji. Trebalo je da se traži pisani materijal od stečajnog upravnika, uprave i od zaposlenih, na osnovu kojeg možemo da odlučujemo“, kazao je Sekulić.

On je naveo da je dokumentacija neophodna, posebno ako će se na kraju donijeti neki zaključci.

Poslanik Liberalne partije, Andrija Popović, ocijenio je da je sjednica sa takvim dnevnim redom besmislena, jer nije u nadležnosti Komisije.

„Ovo je privatna kompanija koja je privatizvoana poslije stečaja. Ne znam o čemu bismo mi raspravljali, nijesmo revizorska institucija“, dodao je Andrija Popović.

Vučinić je kazao da zna da je Andrija Popović dužan da kao zaštitnik interesa krupnog kapitala u parlamentu brani to što brani, a da je dužnost Komisije da se pobrine za sudbinu tih ljudi.

Andrija Popović je odgovorio da je to bezobrazan komentar.

„Imputirali ste mi neke stvari – da sam zaštitnik krupnog kapitala, a ja ne znam ni ko su vlasnici KAP-a. Mi možemo da raspravljamo o ovome ako preimenujemo ovu tačku“, ocijenio je Andrija Popović.

Nekadašnja predsjednica Sindikalne organizacije KAP-a, Sandra Obradović, kazala je da se prava zaposlenih u toj kompaniji već sedam godina, od uvođenja stečaja, ne poštuju, jer im je, između ostalog, uskraćeno pravo na godišnji odmor, periodični ljekarski pregled i sindikalno organizovanje.

Ona je objasnila da je sada prvi put poslije toliko godina uveden periodični ljekarski pregled, da su radnici u dvije zadnje godine počeli da dobijaju po 12 dana plaćenog odmora, a da su, ukoliko se pobune zbog odmora, dobijali otkaze.

Obradović je navela da nema poslanika vlasti ili opozicije koji od 2015. godine nije imao priliku da se upozna sa problemima zaposlenih u KAP-u kroz saopštenje i obraćanja Sindikalne organizacije preduzeća i Unije slobodnih sindikata.

„Ne mogu da vjerujem da bez materijala ne možete da čujete probleme radnika KAP-a, koji sedam godina bez godišnjeg odmora rade teške poslove. Je li to preče od ovoga što vi danas nemate dokumentaciju“, pitala je Obradović.

Predstavnik radnika KAP-a, Radoman Minić, zahtijevao je da se zaposlenima u tom preduzeću obezbijede ista prava kao i za sve ostale radnike u Crnoj Gori.

„Ako na kugli zemaljskoj postoji pakao, to su uslovi rada u kojima rade radnici u procesu proizvodnje u KAP-u. Mi imamo sve moguće obaveze, a stečajna uprava tvrdi da nemamo nikakva prava“, kazao je Minić.

Poslanik Koalicije Crno na bijelo, Miloš Konatar, smatra da je na sjednici trebalo saslušati predstavnike obje strane, umjesto što im je nedostatak materijala poslužio kao izgovor.

„Materijal su zakoni o privrednim društvima, o stečaju i o radu. Nema tog materijala koji bi zamijenio živu riječ ljudi. Žao mi je što nijesmo čuli obje strane. Naša uloga je kontrolna, nije sudska, ali možemo saslušati ljude“, rekao je Konatar.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, kazao je da ima osjećaj da neki ne žele da se bave tim pitanjem i odgovornošću onih koji su doveli radnike u takvu situaciju.

“Ne bih želio da ovdje bude politike, nego da idemo putem ispravljanja i rješavanja mogućih nepravdi. Nećete valjda reći da ne treba razgovarati ko je i zbog čega dao garancije za KAP u iznosu od 100 miliona EUR, koje su pale”, rekao je Joković.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Dragan Bojović, ocijenio je da se oni ne bave stečajem i privatizacijom, već primarno pravima radnika.

„Znam da imate interesa da odbranite sve pljačkaške privatizacije koje su se desile, ali ova tema je vrlo aktualna, jer su radnici zahtijevali da se održi ova sjednica. Mi smo dužni da pratimo šta radnici traže od nas“, smatra Bojović.

Najčitanije

AMSCG kiša

Putevi mokri i klizavi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima,...

Real na fajnl-foru