fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine zbog poskupljenja goriva

Traže hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine zbog poskupljenja goriva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršni odbor Strukovnog sindikata taksista (SSTCG) tražio je hitno održavanje vanredne sjednice crnogorskog parlamenta, zbog poskupljenja nafte i naftnih derivata.

Izvršni odbor SSTCG, koji djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata (USSCG), je na vanrednoj sjednici donio zaključak da se otvorenim pismom obrati predsjedniku i poslanicima Skupštine povodom novog poskupljenja goriva.

“Molimo vas da hitno zakažete i održite vanrednu sjednicu parlamenta, a povodom poskupljenja nafte i naftnih derivata već drugi put u 18 dana ove godine, a u godinu ukupno 16 puta, ili u prosjeku 30 odsto u odnosu na početak prošle godine“, navodi se u pismu.

Predsjednik SSTCG, Borislav Pavlović, kazao je da traže da Skupština hitno pokrene inicijativu za izradu i usvajanje novog Zakona o energetici, koji bi omogućio markiranje goriva.

To je, prema riječima ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, iz oktobra prošle godine, jedini uslov za smanjenje akciza.

„Tražimo i da Skupština po hitnom postupku predloži Vladi da limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,1 EUR po litru, najmanje do usvajanja navedenog zakona, kada bi se stvorili uslovi, za smanjenje akciza na gorivo”, precizirao je Pavlović.

On tvrdi da dinamika poskupljenja predstavlja veliki udar na budžet građana, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju.

„Poskupljenja nafte i naftnih derivate dodatno utiču na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza. Konstantnim rastom cijena goriva dodatno poskupljuje i transport, što se negativno odražava na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene“, rekao je Pavlović.

Kako je dodao, isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane za cijene nafte i naftnih derivata.

Pavlović je rekao da, iako posluju u uslužnoj djelatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju i direktno zavise od cijena nafte i naftnih derivata, nijesu u situaciji da povećavaju cijene usluga, već posluju sa cijenama na nivou 2019. godine.

„Tako svjesno poslujemo sa gubicima baš iz razloga što su korisnici naših usluga u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju i što bi ga naše poskupljenje dodano pogoršalo, a nama dodatno smanjilo broj korisnika usluga“, naveo je Pavlović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...