fbpx
NaslovnicaGlavna vijestTransparentno upravljanje javnim finansijama

Transparentno upravljanje javnim finansijama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija je u proteklih 100 dana sve odluke donosilo na javan i predvidiv način, vjerujući da su transparentnost i predvidljivost osnovne karakteristike odgovornog upravljanja javnim finansijama, koje su prije svega vlasništvo svih građana.

„Princip potpune transparentnosti bio je vodeći pravac prilikom upravljanja sredstvima kojima država izvršava javne potrebe iz svoje nadležnosti, pa je javnost tačno i otvoreno informisana o stanju državnih finansija, naplati poreza, državnim garancijama, ali i daljim planovima kada je u pitanju fiskalna odživost i potencijalni finansijski aranžmani“, navodi se na Facebook stranici Ministarstva finansija na čijem je čelu Aleksandar Damjanović.

Kako su naveli, proaktivno su objavljivane informacije o tokovima državnog novca, kroz redovnu praksu publikovanja finansijskih dokumenata.

Vodeći cilj bio je da, kroz dostupnost informacija, učinci rada tog Vladinog resora budu mjerljivi i da uz konstruktivne kritike i sagledavanje, često i oprečnih stavova, donose odluke koje su u najboljem interesu crnogorskih građana.

„Odgovornost i dostupnost Ministarstvo finansija u proteklom periodu pokazalo je i kroz ažurno odgovaranje na zahtjeve za slobodan pristup informacijama, kao i više od stotinu blagovremeno odgovorenih novinarskih upita i medijskih komunikacija“, rekli su iz Ministarstva.

U namjeri aktivnijeg učešća zainteresovane javnosti za način vođenja javnih finansijskih sredstava, Ministarstvo finansija vodilo je direktnu komunikaciju s građanima putem društvenih mreža, koristeći prijemčivost ovih platformi prvenstveno mlađim generacijama, za čiju budućnost je posebno važno odgovorno i racionalno upravljanje sredstvima od javnog interesa, istovremeno podstičući njihovu svijest o važnosti učešća i obavještenosti o odlukama od javnog značaja.

„Punoj transparentnosti doprinijela je i otvorenost rada sjednica Vlade, na kojima je detaljno i konkretno, na način prijemčiv najširoj populaciji, Damjanović obrazlagao sve inicijative i odluke iz nadležnosti resora kojim rukovodi“, kazali su iz Ministarstva.

Polazeći od uvjerenja da Ministarstvo finansija svojim primjerom treba da predvodi u principima odgovornost i otvorenosti, Damjanović je pokazao punu transparentnost i ličnim primjerom, dozvolivši Agenciji za sprječavanje korupcije pristup ličnim bankovnim računima.

„Ministarstvo finansija ostaće čvrsto opredijeljeno javnom i kritici dostupnom radu i u narednom periodu, vjerujući da su dostupnost i odgovornost od ključne važnosti za funkcionisanje savremenih ekonomija. Uvjereni smo da partnerstvo između javnog sektora i građana počiva na raspoloživosti pouzdanih, relevantnih i pravovremenih informacija koje se, kada potiču iz ovog resora, u konačnom, reflektuju i na druge društvene sfere“, dodali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su poručili da ostaju privrženi potpunoj transparentnosti i previdivosti i kada je u pitanju kreiranje najvažnijeg dokumenta koji donosi Ministarstvo, Zakona o budžetu i fisklanoj odgovornosti za narednu godinu, kao i svim drugim finansijskim dokumentima.

„U cilju objektivnije slike i bližeg upoznavanja sa aktivnostima ovog resora, od jeseni je u planu objavljivanje kvartalnog biltena o radu Ministarstva, kao i dani otvorenih vrata institucije, koji su namijenjeni upoznavanju i praksi studenata, kojima je vođenje i učešće u kreiranju finansijskih politika buduće profesionalno opredjeljenje“, zaključili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije