fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTehnološki sektor podstakao Wall Street do novih rekorda

Tehnološki sektor podstakao Wall Street do novih rekorda

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Street-u su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekorde, najviše zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,76 odsto na 28.645 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,75 odsto na rekordnih 3.526 poena, a Nasdaq indeks 1,39 odsto na rekordnih 11.939 bodova.

Novi rekordi na Wall Street-u zahvaljuju se daljem jačanju tehnološkog sektora, prenosi SEEbiz.

Između ostalih, cijena dionice Apple-a porasla je oko četiri odsto, dan nakon “stock splita” i nakon vijesti da je kompanija zatražila od dobavljača da narednih mjeseci proizvedu najmanje 75 miliona 5G iPhonea.

Cijena dionice Zoom Video Communicationsa skočila je čak 40 odsto, nakon što je ta kompanija za video konferencije povećala procjene prihoda više od 30 odsto.

Stoga je, zajedno s rastom cijene Amazon.coma, dala najveći doprinos rastu Nasdaq indeksa.

“Tehnološke kompanije imaju koristi od rada ljudi od kuće za vrijeme pandemije koronavirusa, kao i od niskih kamatnih stopa”, rekao je direktor u banci BNP Paribas, Greg Boutle.

„Tržište je trenutno u pozitivnom zamahu, a ako imate dobre ekonomske pokazatelje i bilo što s političke scene što ukazuje na mogući kompromis, to je konstruktivno za tržište”, kazao je Boutle.

Tako su ulagače ohrabrile vijesti da bi se u Kongresu uskoro mogli nastaviti pregovori između republikanskih i demokratskih predstavnika o novim fiskalnim podsticajima.

Pozitivno je na tržište uticao i podatak da je fabrička aktivnost u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasla peti mjesec zaredom, pri čemu je indeks aktivnosti dostigao 56 bodova, najvišu vrijednost od kraja 2018. godine.

Objavljeni podaci o rastu tih aktivnosti i u Kini i Evropi ukazuju na dalji oporavak najvećih svjetskih ekonomija od koronakrize.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks dostigao je novu rekordnu vrijednost, pa je sada oko četiri odsto iznad svog rekorda od prije pandemije.

Nasdaq indeks je skoro 22 odsto iznad svoje rekordne vrijednosti prije pandemije, dok je Dow Jones oko tri odsto ispod svog rekorda.

No, neki analitičari upozoravaju da bi narednih mjeseci tržište mogla zahvatiti nesigurnost zbog predstojećih predsjedničkih izbora, a trenutno američki predsjednik Donald Trump zaostaje u anketama za kandidatom Demokratske stranke Joe Bidenom.

„I dalje je puno nesigurnosti u vezi pandemije, kao i predsjedničkih izbora. Što ćemo se više približavati izborima, to će biti veća volatilnost na tržištu”, rekla je analitičarka u Wells Fargo Investment Institute, Veronica Willis.

Iako je američka ekonomija u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim vrijednostima.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u martu najviše se zahvaljuje do sada nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,7 odsto na 5.862 boda, a pariski CAC 0,18 odsto na 4.938 poena. Frankfurtski DAX ojačao je 0,22 odsto na 12.974 boda.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...