fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTehnološki sektor podstakao rast indeksa

Tehnološki sektor podstakao rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, ali trgovalo se oprezno jer se čekaju novi podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones je ojačao 0,25 odsto na 34.663 boda, dok je S&P 500 porastao 0,67 odsto na 4.487 bodova, a Nasdaq indeks 1,14 odsto na 13.917 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najviše je porastao tehnološki sektor, pri čemu je najveći dobitnik bila dionice Tesle sa skokom od deset odsto.

Taj skok uslijedio je nakon što su analitičari Morgan Stanleya poboljšali preporuku za tu dionicu, jer smatraju da bi Teslin Dojo superkompjuter mogao podstaći tržišnu vrijednost kompanije za gotovo 600 milijardi USD.

Cijena dionice Meta Platformsa porasla je više od tri odsto, nakon vijesti da radi na novom, jačem sistemu vještačke inteligencije (AI).

Poskupile su i dionice drugih tehnoloških divova, kao što su Amazon i Microsoft.

Međutim, trgovalo se oprezno, jer će u srijedu biti objavljen izvještaj o potrošačkim, a u četvrtak o proizvođačkim cijenama u SAD-u u avgustu.

Analitičari očekuju dalje popuštanje inflatornih pritisaka.

U tom slučaju, tržište bi moglo nastaviti da raste jer bi to potvrdilo nade ulagača da američka centralna banka neće dodatno povećavati kamatne stope.

Velika većina analitičara očekuje da će Fed na sjednici u septembru ostaviti kamate nepromijenjene, a većina ih smatra i da ih neće dodatno povećati ni u novembru.

Predstojeći izvještaji o inflaciji pokazaće jesu li te procjene realne ili ne.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 odsto na 7.496 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,36 odsto na 15.800 bodova, a pariski CAC 0,52 odsto na 7.278 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije