fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSuprotni smjerovi indeksa

Suprotni smjerovi indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u ponedjeljak je Dow Jones pao, dok je S&P 500 indeks porastao nakon opreznog trgovanja, jer ulagači suzdržano čekaju početak sezone objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones je oslabio 0,32 odsto na 26.341 bod, dok je S&P 500 porastao 0,1 odsto na 2.895 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 odsto na 7.953 boda, prenosi Hrportfolio.

S&P 500 ojačao je osmi dan zaredom, što nije zabilježeno od oktobra 2017. godine. Ipak, trgovalo se oprezno jer uskoro počinje sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 2,3 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. Ukoliko se pokaže da su procjene tačne, bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, što je uglavnom posljedica usporavanja rasta globalne ekonomije.

„U fokusu ulagača trenutno su znaci usporavanja rasta globalne ekonomije i pitanje prijeti li recesija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Zarade kompanija iz različitih sektora mogle bi nam razjasniti situaciju”, kazao je Charlie Ripley, strateg u kompaniji Allianz Investment Management.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u ponedjeljak su u njih šest cijene dionica porasle, a najviše u naftom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena tog energenta. Sa druge strane, naviše su pale cijene dionica u komunalnom i industrijskom sektoru.

Među najvećim gubitnicama bila je dionica Boeinga, s padom cijene od četiri odsto, jer je ta kompanija najavila smanjenje proizvodnje 737 MAX aviona, nakon dvije katastrofalne nesreće tog modela.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je u ponedjeljak zamijenilo 6,15 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,28 milijardi.

I na evropskim berzama u ponedjeljak se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 odsto na 7.451 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,39 odsto na 11.963 boda, a pariski CAC 0,08 odsto na 5.471 bod.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...