fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrah od slabijeg snabdijevanja zadržao cijene nafte iznad 102 USD

Strah od slabijeg snabdijevanja zadržao cijene nafte iznad 102 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 102 USD, podstaknute strahovanjima od slabijeg snabdijevanja koja su bacila sjenu na olakšanje zbog najave velikih potrošača o prodaji barela iz strateških rezervi.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila 1,19 USD viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 102,26 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,34 USD višoj cijeni od 97,58 USD.

Cijene su se spustile na najniži nivo od sredine marta nakon što su članice Međunarodne energetske agencije (IEA) odlučile da na tržište plasiraju 120 miliona barela iz strateških rezervi kako bi obuzdale rast cijena nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Japan će na tržište plasirati 15 miliona barela, objavila je novinska agencija Kyodo.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su prošle sedmice objavile da će u idućih šest mjeseci prodati ukupno 180 miliona barela iz rezervi. IEA je navela da će 60 miliona američkih barela biti uključeno u njenu inicijativu.

Prodaja će vjerovatno odgoditi dalje povećanje proizvodnje ključnih proizvođača i mogla bi ublažiti pritisak na Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznike da značajnije povećaju proizvodnju.

Neki analitičari smatraju da će prodaja zaliha uveliko prigušiti strahovanja od nedovoljnog snabdijevanja.

Podršku cijenama pružila je procjena istraživača kineske naftne kompanije CNPC da će kineska potražnja u drugom tromjesečju porasti na 14,26 miliona barela dnevno, nakon što je u prva tri mjeseca pala na 13,9 miliona barela dnevno zbog mjera suzbijanja koronavirusa.

Na tržištu su napeti i zbog zaustavljenih indirektnih pregovora Irana i SAD-a o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, što je odgodilo moguće ukidanje sankcija na iransku naftu.

Teheran i Vašington moraju donijeti političke odluke kako bi se riješila preostala pitanja.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu koštao 106,13 USD, što znači da je pojeftinio 1,92 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije