fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrah od novog talasa koronavirusa spustio cijene nafte

Strah od novog talasa koronavirusa spustio cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak prema 38 USD pod pritiskom strahovanja da će drugi talas zaraze koronavirusom u Kini, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) omesti oporavak potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 38,35 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 66 centi nižoj cijeni, od 35,6 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce zabrinjava pojava novih slučajeva zaraze koronavirusom. Nakon gotovo dva mjeseca zatišja Peking je objavio podatke o 79 novih slučajeva u protekla četiri dana, a ponovo je porastao i broj novozaraženih u SAD-u, uz više od 25 hiljada novih slučajeva samo u subotu.

“Novi talas zaraze zasigurno će podstaći strahovanja da će potražnja možda oporavljati duže nego što se u početku mislilo”, procjenuje Warren Patterson iz holandske banke ING.

Trgovce su zabrinuli i novi podaci iz Kine koji su pokazali skromniji rast industrijske proizvodnje u maju, signalizirajući mukotrpni oporavak druge ekonomije svijeta od posljedica pandemije.

Raspoloženje je prigušila i najava značajnijeg pada aktivnosti njemačke ekonomije u drugom tromjesečju.

Vijesti o smanjenim isporukama iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom zakočile su pad cijena na naftnim tržištima.

Irak je dosada pokazivao naglašenu nevoljnost u sprovođenju sporazuma o koordiniranom smanjenju proizvodnje, a u nedjelju su zvaničnici na naftnim poljima na jugu zemlje kazali da je s velikim kompanijama postignut dogovor o dodatnom smanjenju proizvodnje u junu.

Saudijska Arabija smanjila je obim julskih isporuka za najmanje pet kupaca u Aziji.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 35,06 USD, što znači da je bila 1,49 USD niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije

Kotor dobio Službu traganja i spašavanja na moru

Podgorica, (MINA) – Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) formirala je sekciju Službe...

Rast cijena nafte