fbpx
NaslovnicaGlavna vijestStart up biznisi nedovoljno udruženi i razvijeni da bi se borili za...

Start up biznisi nedovoljno udruženi i razvijeni da bi se borili za svoje interese

Bar, (MINA-BUSINESS) – Start up biznisi su uglavnom mali i nedovoljno udruženi i razvijeni da bi se borili za svoje interese, saopštila je direktorica Biznis start centra (BSC) Bar, Ivana Tomašević, i dodala da problem predstavlja i nepristupačnost finansijskih sredstava.

Ona je agenciji Mina-business kazala da na tržištu Crne Gore postoje brojna start up preduzeća.

„BSC Bar je 2010. godine otvorio poslovni inkubator sa ciljem da im obezbijedi podršku u teškim, prvim godinama poslovanja, i od tada je preko 160 start up biznisa prošlo samo kroz naš centar. Naravno, zajednica je veća, ali obzirom da se radi uglavnom o malim biznisima, oni nijesu ni udruženi ni razvijeni da bi se borili za svoje interese“,rekla je Tomašević.

Ti biznisi se, kako je objasnila, suočavaju sa visokim troškovima na početku kada još nijesu dobili stabilan izvor prihoda, pojedine oblasti imaju i administrativne barijere, a nijesu im pristupačna ni finansijska sredstva kao afirmisanim preduzećima, jer banke i drugi finansijeri traže dodatna obezbjeđenja.

„Nova preduzeća imaju problem što su slabo umrežena, malo imaju vremena da se posvete istraživanju tržišta i još su u fazi testiranja svojeg proizvoda i usluga. Često im nedostaje stručan kadar za rast i razvoj“, smatra Tomašević.

Ona je saopštila da su u BSC Bar, kroz osnivanje poslovnog inkubatora, uspjeli da im snize troškove otvaranja biznisa, jer start up biznisi poslovne prostorije centra, internet i ostale režijske troškove koriste po mnogo povoljnijim uslovima nego na tržištu.

„Radimo na njihovom umrežavanju i na upućivanju na kvalitetne servise. Umrežavamo ih sa institucijama od kojih mogu dobiti podršku, jer oni veoma često nijesu informisani o tome šta postoji na tržitu, a šta bi moglo da doprinese rješavanju nekog njihovog problema“, dodala je Tomašević.

BSC Bar upravlja i mikro-kreditnim fondom koji je veoma atraktivan za start up biznise, jer kredit koji dobiju ima kamatnu stopu nižu od tržišne i grejs period od šest mjeseci.

Ovaj fond funkcioniše još od 2008. godine i koristilo ga je preko 100 preduzeća.

„Mikro krediti se plasiraju preko poslovne banke, pa zato start-up preduzetnici ipak moraju imati sredstva obezbjeđenja, poput žiranta ili hipoteke, jer na to ne možemo uticati, ali je procedura dobijanja kredita olakšana“, navela je Tomašević.

Prema njenim riječima, brojnim start up preduzećima je upravo taj mikro-kredit bio „vjetar u leđa“ da započnu biznis.

Na pitanje koliko je pojava koronavirusa ustvari šansa za start up preduzeća da pomognu zajednici u vanrednim okolnostima u smislu 3D štampača, pravljenja vizira i slično, Tomašević je odgovorila da je, zavisno od oblasti u kojoj posluju, koronavirus neka preduzeća osnažio dok je na druga imao veoma devastirajući efekat koji je u nekim slučajevima doveo i do gašenja preduzeća.

„Jasno je da nijesu sva start up preduzeća tehnološki napredna i velika većina nema skupu tehnologiju potput 3D štampača i kvalitetne opreme. Gledajući doprinose takvih preduzeća, možda ulazimo u zamku da zanemarimo zatvaranje brojnih drugih koji su se inače borili za opstanak na tržištu, na primjer preduzeća iz oblasti turizma ili podrške turizmu“, rekla je Tomašević.

Osim toga, kako je navela, ono što karakteriše start-up preduzeće je fleksibilnost, preduzetnički duh i moć prilagođavanja potrebama.

„Oni su u fazi razvoja u kojoj se bore za opstanak i osvajanje tržišta pa im nije neprirodno da se izbore i u ovoj situaciji. Imali smo priliku da pratimo preduzeća koja su samo promijenila svoj način rada i prilagodila se novim potrebama“, poručila je Tomašević.

Prema njenim riječima, krizna situacija je uvijek za nekog šansa, a crnogorskom društvu je uspjela da usmjeri pažnju da ipak imamo sopstvene kapacitete u start up preduzećima i kreativnim mladim preduzeticima i da im treba posvetiti više podrške za rast i za ulazak u ravnopravan odnos sa afirmisanim preduzećima koja posluju na globalnom tržištu.

Tomašević je dodala da je BSC Bar uvijek bio centar za podršku preduzetništvu.

„Naš savjet za mlade ljude je uvijek bilo da traže ili razvijaju poslove u kojima će najbolje ispoljiti svoje znanje, sposobnosti, vještine i kreativni potencijal. Rad u start-up preduzećima je rad koji je „krojen po njihovoj mjeri“ i zato im preporučujemo da ukoliko taj duh prepoznaju u sebi da se odmetnu u preduzetničke vode“, poručila je Tomašević.

BSC Bar, osim svojih redovnih aktivnosti, sprovodi i podršku mladim preduzetnicima za zasnivanje svog biznisa i sticanje poslovne prakse kroz projekat Ambasade SAD-a i podršku vinarima kroz Adrion projekat Ekoloških ciljeva za proizvodnju vina.

„Takođe, radimo na jednom zanimljivom projektu uspostavljanja novog turističkog proizvoda korištenjem digitalnih tehnologija koji se sprovodi kroz IPA 2 program podrške Ministarstva nauke“, rekla je Tomašević.

Menadžer biznis inkubatora u BSC Bar, Saša Jovanović, kazao je da, iz iskustava preduzetnika s kojima se susretao, može da izdvoji nekoliko problema koje smatra ključnim prilikom započinjanja start-up biznisa, a to su upravljanje novčanim tokom, nedostatak prodajnih vještina i pronalazak pravog kadra u samom početku.

foto: BSC Bar

„Kada je u pitanju upravljanje novčanim tokom, naplata prodatih proizvoda ili usluga nije redovna. Troškovi moraju biti usklađeni sa naplatom, a preduzetnici moraju naučiti da dobro planiraju izlazne i ulazne troškove“, rekao je Jovanović agenciji Mina-business.

„Drugi problem je nedostatak prodajnih vještina, gdje traženje klijenata pada u drugi plan. Mnogi start up-ovi nijesu naučili prodavati, nazvati klijenta, pa mi se čini da to i ne znaju raditi. Treći problem jeste pronalazak pravog kadra u samom početku. Bilo bi idealno zaposliti mlade ljude koji žele raditi i učiti, ali opet da su dovoljno iskusni da mogu dio poslova samostalno obavljati“, smatra Jovanović.

Od dodatnih problema sa kojima se suočavaju start up-eri Jovanović je naveo nepoznavanja pravnih regulativa i nedostatka specifičnih znanja kao načinu pristupanja investitorima.

Prema riječima Jovanovića, BSC Bar nudi poslovni prostor po veoma povoljnim uslovima, besplatan internet i edukativne programe, mentorski program, kao i mogućnosti boljeg umrežavanja sa programima stranih inkubatora.

“Takođe, pružamo usluge finansiranja odabranih kvalitetnih projekata, u okviru takmičenja za najbolji biznis plan, zatim usluge internacionalizacije i organizaciju i učestvovanje na sajmovima i B2B događajima“, precizirao je Jovanović.

Komentarišući kako je pojava epidemije koronavirusa uticala na poslovne procese preduzeća, Jovanović je rekao da se najveći skok dogodio u digitalizaciji javnih servisa, koji do „juče“ nijesu mogli bez fizičkog obilaženja šaltera i pečata, a sada se sve može obaviti on-lajn.

„To je i najveća pozitivna stvar koju je korona donijela preduzetnicima koje je birokratija gušila svojim nepotrebnim zahtjevima. Isto tako, korona je omogućila rast on-lajn trgovine i dostave svega na kućni prag, rad na daljinu i fleksibilno radno vrijeme, fokus na lokalne proizvođače i pojačan otkup od njih, beskontaktno plaćanje, virtualizaciju događaja i sastanaka“, kazao je Jovanović.

Na pitanje šta bi savjetovao svima onima koji žele da se bave start up-om, Jovanović im je poručio da budu drugačiji i inovativni, jer je to jedan od faktora uspjeha pri pokretanju start up firme.

„Moraju raspolagati idejama koje će tržištu pružiti neki izum ili neku inovaciju za kojom postoji potražnja na tržištu koja nije zadovoljena. Mladi preduzetnici moraju biti spremni na velika odricanja ako žele da njihovo poslovanje uspije“, rekao je Jovanović.

BSC Bar će, kako je najavio, u nastavku poslovanja nastojati da se poveže s visokoškolskim institucijama, predstavnicima poslovnog sektora i predstavnicima finansijskog sektora odnsono fondovima iz inostranstva koji podstiču equity financing.

Najčitanije