fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStanić: Vlast ne želi da razgovora o manjim nametima za poslodavce

Stanić: Vlast ne želi da razgovora o manjim nametima za poslodavce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet odbio je inicijativu poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) za konsultativno saslušanje ministara finansija, Milojka Spajića i ekonomskog razvoja, Jakova Milatovića na temu smanjenja poreskog opterećenja za poslodavce.

Portparol SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da, nažalost, nova skupštinska većina pokazuje da joj nije cilj jačanje kontrolne uloge parlamenta i popravljanje položaja onih koji pune crnogorski budžet.

“Činjenica je da su poslodavci u Crnoj Gori zvanično najoporezovaniji u regionu. Na 100 EUR neto zarade poslodavci plaćaju 64 EUR obaveza državi. U ovakvim uslovima razumljivo je nezadovoljstvo poslodavaca, a posebno imajući u vidu da na svakom koraku vide nepravdu u dijelu nejednake primjene zakona”, naveo je Stanić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, takvim uslovima poslovanja država utiče na lošu konkurentnost domaćih kompanija i poštene poslodavce, koje silom gura u nelegalnu ekonomiju.

SDP, kako je kazao, već duži vremenski period insistira na zakonskom rasterećenju poreskih opterećenja za privrednike, kao dijelu ekonomsko-socijalnih predloga u kojem je i povećenje iznosa minimalne zarade na 50 odsto prosječne zarade.

“Kako je upravo u proceduri zakon kojim se povećava minimalna zarada, smatramo da bi upravo do usvajanja tog zakonskog predloga bilo korisno čuti što o ideji poreskog rasterećenja misle predstavnici Ministarstva finansija, ali i Unije poslodavaca, Privredne komore (PKCG) i zainteresovane stručne javnosti”, rekao je Stanić.

On je kazao da sa žaljenjem konstatuje da je izuzetno loša poruka da u novoj političkoj realnosti, u kojoj su predstavnici današnje vladajuće koalicije davali podršku za slične inicijative u prošlom mandatu, na sjednici u utorak nije postojala volja da se razmtraju opravdani zahtjevi crnogorske privrede.

“Nije dobro da nova politička većina pokušava da ‘sakrije’ ministre od konsultativnih saslušanja na kojima treba poslanicima i vlasti i opozicije, ali prije svega crnogorskoj javnosti, da predstave određene politike od kojih direktno zavisi životni standard desetina hiljada naših sugrađana”, smatra Stanić.

SDP će, kako je zaključio, i u narednom periodu, kroz zakonsku proceduru, insistirati na smanjenju poreskog optrerećenja sa 64 odsto na 55 odsto, kako bi se privrednicima obezbijedila sredstva za investicije i povećenje zarada radnicima.

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...