fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSpajić povukao amandman o zaduživanju

Spajić povukao amandman o zaduživanju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, povukao je amandman na Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, kojim je predloženo zaduživanje u iznosu od 900 miliona EUR zbog, kako je objasnio, mira u kući.

„Radi mira u kući i duha kompromisa koji treba da nađemo na svim nivoima vlasti, iako žalim za tim i mislim da je ovaj amandman odličan za Crnu Goru, radi neprovociranja bilo kakvih političkih konotacija, želim da povučem amandan“, rekao je Spajić na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Prethodno je poslanik Demokratskog fronta (DF), Dejan Đurović apelovao na Spajića da povuče amandman, jer u suprotnom, ukoliko postane sastavni dio bužeta, neće imati podršku DF-a.

Đurović je saopštio da DF neće podržati nijednu odluku Vlade nakon, kako je kazao, nedoličnog ponašanja premijera Zdravka Krivokapića u srijedu u parlamentu.

„Bio sam jasan i precizan“, dodao je Đurović.

Poslanica Demokrata, Zdenka Popović, pitala je da li se odluka DF-a odnosi samo na amandman o potencijalnom zaduženju ili na budžet. Đurović je saopštio da će se to znati na planumu.

„Bio sam precizan – nećemo podržati predloge Vlade. Kako ćemo glasati na plenumu, to je stvar našeg poslaničkog kluba“, kazao je Đurović.

Đurovićevom apelu se pridružio i poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, kako bi se obezbijedili uslovi da se usvoji budžet, što mora biti prioritet.

Poslanik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, saopštio je da će ta koalicija glasati na osnovu onoga što im je na stolu i što je u interesu građana.

„Svako ima pravo na svoj politički stav. Kad bih glasao na osnovu ličnih simpatija prema predlozima drugih kolega iz vladajuće koalicije, nijesam siguran da bih za sve digao ruku. Ali ja glasam u interesu građana Crne Gore“, poručio je Konatar.

On je naveo da bi svako trebalo da preuzme odgovornost za to što se danas u drugoj polovini juna, zbog političkih kalkulacija, uslovljava usvajanje budžeta.

„Građani nemaju pravo da budu bilo čiji taoci. Zarobili smo ovu državu i odgovorno smatram da treba da se izjasnimo i da znamo na čemu smo. Ako treba da neko sruši Vladu, neka je sruši, ali da znamo više na čemu smo“, rekao je Konatar.

Đurović je, odgovarajući na izlaganje Konatara, kazao da on nema komandanta i da odlučuje po svojoj savjesti.

„Možda si ti znao za ovo zaduženje, ali mi nismo. Mislim da je korektno da o ovome malo bolje razmislimo, jer se radi o sumi koja je može predstavljati zaduženje i za našu djecu. Želimo da razmislimo o ovome, jer to nije odluka koja može da se donese na prečac“, kazao je Đurović.

On je dodao da je DF rekao da će podržati Predlog zakona o budžetu, ali ne i novo zaduženje od dodatnih 900 miliona EUR.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, rekao je da će se u toj stranci opredjeljivati po predlogu.

„Ako je moguće da Crna Gora uzme povoljnija sredstva i da se skine hipoteka, mi ćemo ovaj amandman podržati“, dodao je Joković.

Spajić je ranije objasnio da se tim amandmanom stvara pravna pretpostavka za refinansiranje kredita za auto-put po povoljnijim uslovima i dodao da se država neće dodatno zaduživati ni po kom osnovu.

On je kazao da je amandman stigao u zadnji trenutak, ali je neophodan zbog predvidivosti, odnosno zato što budžet mora da pretpostavlja kakve se sve eventualnosti mogu desiti u ovoj godini.

„Amandan predstavlja pravnu pretpostavku da ako se nađe način da se refinansira stari nepovoljniji dug koji nas opterećuje i za koji plaćamo 100 miliona godišnje kamata, da se to učini brzo“, rekao je Spajić.

Mogući iznos starih dugova koji bi se mogli refinansirati iznosi do 900 miliona EUR.

Najčitanije