fbpx

S&P 500 porastao

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu je u utorak S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući slabljenju inflacije zbog čega Fed nema razloga za povećanje kamata, dok je Dow Jones oslabio pod pritiskom daljnjeg pada cijene dionice Boeinga.

Dow Jones je oslabio 0,38 odsto na 25.554 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,3 odsto na 2.791 bod, a Nasdaq indeks 0,44 odsto na 7.591 bod, prenosi Hrportfolio.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuje se izvještaju koji je pokazao da su u februaru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) potrošačke cijene blago porasle, 0,2 odsto na mjesečnom nivou, što je u skladu s očekivanjima.

U posljednjih 12 mjeseci cijene su porasle 1,5 odsto, što je njihov najslabiji rast od kraja 2016. godine. To pokazuje da su inflatorni pritisci slabi, a kako se usporava i rast američke ekonomije, tamošnja centralna banka Fed nema razloga za povećanje kamatnih stopa.

Fed posljednjih mjeseci poručuje da će biti strpljiv po pitanju podizanja kamata, pa sada većina analitičara procjenjuje da centralna banka u ovoj godini neće povećati kamate. Neki čak smatraju da bi ih pred kraj godine mogla i smanjiti, što ide u prilog tržištu kapitala.

I dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli drugi dan zaredom, Dow Jones je pao, što je najviše posljedica nastavka pritiska na dionicu Boeinga. Nakon što je u ponedjeljak pala više od pet odsto, u uotorak je cijena dionice tog proizvođača aviona potonula više od šest odsto, pa je zabilježila najveći dvodnevni gubitak od 2009. godine.

Pritisak na tu dionicu posljedica je pada Boeingovog putničkog aviona u Etiopiji u nedjelju, pri čemu je poginulo više od 150 putnika.

Kako je to bio već drugi pad Boeingovog novog modela aviona 737 MAX 8 u posljednjih pet mjeseci, mnogi avio-prevoznici obustavili su letove tim modelom.

Na oprez ulagača na Vol stritu ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim tržištima vlasnika je u utorak zamijenilo 6,7 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,4 milijarde.

I na evropskim berzama u utorak se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,29 odsto na 7.151 bod, a pariski CAC 0,08 odsto na 5.270 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,17 odsto na 11.524 boda.

Najčitanije