fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 i Nasdaq pali šesti dan zaredom

S&P 500 i Nasdaq pali šesti dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks pali šesti dan zaredom, jer ulagači ne žele da rizikuju uoči izvještaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,1 odsto na 29.210 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,33 odsto na 3.577 poena, a Nasdaq indeks neznatno na 10.417 bodova, prenosi Hina.

U srijedu objavljeni zapisnik s posljednje sjednice američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), nije donio nikakvih iznenađenja.

Pokazao je da se čelnici Fed-a slažu da treba voditi restriktivnu monetarnu politiku kako bi se inflacija spustila s najviših vrijednosti u 40 godina.

„U posljednjim istupima svi čelnici Fed-a jednoglasno ističu predanost banke u suzbijanju inflacije i zadržavanju smjera. Tržište shvata da će Fed nastaviti da podiže kamatne stope. Pitanje je samo kada će doći do usporavanja tempa podizanja kamata s 0,75 na 0,5 ili 0,25 procentnih poena”, rekla je strateginja u firmi LPL Financial, Quincy Krosby.

Procjenjuje se da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. novembra ponovo, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 procentnih poena.

Danas će u fokusu ulagača biti izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD-u u septembru. Očekuje se da će inflacija blago skliznuti na 8,1 odsto na godišnjem nivou, dok bi temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energije, mogla porasti sa 6,3 na 6,5 odsto.

U srijedu je objavljeno da su u posljednjih 12 mjeseci do septembra, proizvođačke cijene porasle 8,5 odsto, nešto više od očekivanih 8,4 odsto.

Ipak, to je manji rast u odnosu na avgust, kada su proizvođačke cijene porasle 8,7 odsto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što sjutra s izvještajima nekoliko velikih banaka počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata.

Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomija, očekivanja su znatno smanjena posljednjih mjeseci.

Tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 4,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period..

Početkom jula očekivali su, pak, rast zarada više od 11 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,86 odsto na 6.826 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,39 odsto na 12.172 poena, a pariski CAC 0,25 odsto na 5.818 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije