fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSNP podržava projekat Evropa sada

SNP podržava projekat Evropa sada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalistička narodna partija (SNP) podržava projekat Evropa sada Ministarstva finansija i socijalnog staranja o povećanju minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, ukidanju doprinosa za zdravstveno osiguranje na zarade, kao i neoporezivanju zarada do bruto iznosa od 700 EUR.

„Smatramo da je potrebno detaljnije elaborirati ove mjere kako bi se znali njihovi dugotrajni efekti na ekonomiju, posebno u pogledu uticaja na zdravstveni sistem i njegovo funkcionisanje, odnosno moraju se sagledati svi aspekti ovakvog poduhvata imajući u vidu dugoročnu održivost najavljenih mjera“, navodi se u saopštenju.

U SNP-u smatraju da je povodom ovog pitanja potrebno konsultovati i poslodavce iz privatnog sektora i čuti kako će ta poreska reforma uticati na njihovo poslovanje.

„SNP se od svog osnivanja zalaže za reformu poreskog sistema, bolji standard građana i njihovu sigurniju budućnost. Stoga, smatramo da su navedene mjere dobrodošle, uz upozorenje da treba sagledati njihovu održivost na duže staze“, navodi se u saopštenju.

Mjere novog programa, koji je predstavio resorni ministar Milojko Spajić, predviđaju povećanje minimalne zarade na 450 EUR, a prosječne na 700 EUR u narendoj godini.

Za privredu se predviđa smanjenje poreskog opterećanja na zarade sa 39 odsto na 21 odsto. Uvešće se progresivno oporezivanje zarada, povećati stopa poreza na dividendu i uvesti posebni porez na podizanje gotovine za preduzeća.

“Biće olakšice za preduzetnike i mikro preduzeća, uvođenje progresivnog oporezivanja dobiti preduzeća, a imamo usvajanje novog zakona o igrama na sreću i reprogram poreskog duga“, najavio je Spajić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije