fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSMATSA zbog korone 43 miliona EUR u minusu

SMATSA zbog korone 43 miliona EUR u minusu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupni projektovani pad prihoda Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) za ovu godinu, usljed gubitaka u vazdušnom saobraćaju, iznosi 43 miliona EUR, što je smanjenje od 48 odsto u odnosu na planirani iznos u prvobitnom finansijskom planu.

Vlada je prošle sedmice dala saglasnost na izmijenjeni finansijski plan SMATSA-e za ovu godinu, koji sadrži nove podatke o smanjenju prihoda usljed restrikcije avio-saobraćaja zbog pandemije koronavirusa, piše Pobjeda.

„Od početka marta do kraja juna, broj letova na nivou Evrope pao jd oko 75 odsto, a u prostoru nadležnosti Kontrole letenja taj pad je iznosio 80 odsto. U narednim mjesecima očekuje se određeni oporavak, koji je kvantifikovan kroz grube projekcije Eurocontrola, na osnovu kojih se očekuje da će broj letova u ovoj godini u vazdušnom prostoru u nadležnosti SMATSA bilježiti pad od oko 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, navodi se u izmijenjenom finansijskom planu.

U tom dokumentu se navodi da nakon izbijanja pandemije koronavirusa, vazdušni saobraćaj u Evropi i svijetu bilježi izraziti pad, a očekivanja i prognoze u vezi sa normalizacijom saobraćajnih tokova su i dalje vrlo neizvjesne.

„Osim toga, zbog izrazito visoke mogućnosti transmisije virusa, mnogi aerodromi u svijetu, uključujući i one u Srbiji i Crnoj Gori prestali su da pružaju usluge komercijalnim letovima u periodu od 19. marta do 18. maja. Taj drastičan pad saobraćaja i zatvaranje aerodroma je imao ogroman uticaj na pogoršanje likvidnosti kompanije SMATSA“, navodi se u izmijenjenom planu.

Taj drastičan pad saobraćaja i zatvaranje aerodroma imao je ogroman uticaj na pogoršanje likvidnosti Kontrole letenja.

„Pored smanjenja prihoda po osnovu pada saobraćaja, SMATSA se dodatno suočava i sa problemom naplate fakturisanih usluga imajući u
vidu (ne)mogućnost avio-prevoznika da blagovremeno i redovno izmiruju svoje obaveze u odnosu na pružene usluge“, navodi se u dokumentu.

Najčitanije