fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjena ponuda i vakcinacija podigli cijene nafte

Smanjena ponuda i vakcinacija podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 62 USD, podstaknute smanjenom ponudom vodećih proizvođača i nadom da će vakcinacija protiv koronavirusa i podsticaji za ekonomiju oživjeti potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,53 USD. Na američkom tržištu cijena barela je skočila 37 centi na 58,73 USD, prenosi SEEbiz.

Vodeći svjetski proizvođači smanjuju snabdijevanje, za 7,2 miliona barela dnevno od početka godine, prema sporazumu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju.

Najveća izvoznica Saudijska Arabija odlučila je jednostrano da smanji snabdijevanje u februaru i martu, za dodatnih milion barela dnevno.

OPEC+ smanjuje snabdijevanje kako bi ga prilagodio slabijoj potražnji u pandemiji koronavirusa, a izvorni mu je cilj bilo spuštanje zaliha na petogodišnji prosjek.

Da su na dobrom putu signalizira možda i izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao pad američkih zaliha u prošloj sedmici od 3,5 miliona barela. Analitičari su očekivali daleko skromniji rast, za 985 hiljada barela.

Neki analitičari, ipak, smatraju da su cijene previše porasle kada se uzme u obzir odnos ponude i potražnje.

Neki predviđaju da će ponuda ove godine kaskati za potražnjom, jer će se sve više ljudi vakcinisati, početi da putuje i radi u uredima.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet strani objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 60,28 USD, što znači da je porasla 70 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...