fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjena godišnja naknada za komercijalne objekte

Smanjena godišnja naknada za komercijalne objekte

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas donijela Odluku o visini, načinu i uslovima plaćanja naknada za korišćenje državnih puteva, kojom je smanjena godišnja naknada za komercijalne objekte na 200 EUR.

U diskusiji na sjednici pojašnjeno je da je osnovni razlog za donošenje odluke da se sve naknade koje se plaćaju na osnovu Zakona o putevima objedine na jednom mjestu.

„Propis nije pretrpio promjene visine naknada, a jedina izmjena, u smislu smanjenja za korisnike, je godišnja naknada za postavljanje i korišćenje komercijalnih objekata sezonskog karaktera, koja je u prethodnom aktu iznosila 400 EUR, sada je definisana na 200 EUR“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je donijeta Odluka o obrazovanju Savjeta za konkurentnost, čiji je zadatak da koordinira aktivnosti na planu sprovođenja prioritetnih reformskih mjera definisanih strateškim razvojnim dokumentima, koje su u funkciji otklanjanja ključnih prepreka za veću konkurentnost ekonomije i brži privredni rast Crne Gore.

„Savjet će se, između ostalog, baviti analiziranjem važećih propisa sa aspekta njihovog uticaja na poslovni ambijent i konkurentnost, inicirati predlaganje izmjena propisa radi pojednostavljivanja, odnosno brisanja procedura koje predstavljaju barijeru za veću konkurentnost ili prestanak njihovog važenja“, rekli su iz Vlade.

Savjet će, kako se dodaje, predlagati Vladi plan strukturnih reformi za unapređenje konkurentnosti ekonomije koji se priprema na godišnjem nivou i sastavni je dio Programa ekonomskih reformi i drugih ključnih dokumenata ekonomske politike.

Odlukom je predviđeno da Savjetom predsjedava ministar ekonomskog razvoja, izmijenjeno je članstvo, smanjen je broj članova sa 36 na 20, izmijenjeni su nazivi ministarstava u skladu sa Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, preciznije je propisan način rada, koji će dalje biti razrađen Poslovnikom.

Vlada je danas usvojila i Informaciju o obrazovanju međuresornog radnog tijela za procjenu fiskalnih efekata za bivše zaposlene fabrike „Radoje Dakić” u stečaju.

Kako su kazali iz Vlade, odlukama Ustavnog suda je Ministarstvu finansija naloženo da podnosiocima ustavnih žalbi, odnosno stečajnim povjeriocima fabrike, isplati nadoknadu u neoporezivom iznosu od po dvije hiljade EUR na ime pravičnog zadovoljenja, zbog povrede prava definisanih Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i troškova u vezi sa povedenim postupcima.

„U cilju ispunjavanja obaveza koje proističu iz navedenih odluka, zaključeno je da se obrazuje međuresorno radno tijelo za procjenu fiskalnih efekata za bivše zaposlene, čiji su članovi predstavnici ministarstava finansija i socijalnog staranja i pravde, ljudskih i manjinskih prava, kao i Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, Vlada je usvojila informacije o presudama Ustavnog suda i donijela zaključke kojima se podnosiocima bivšim radnicima odobrava isplata potraživanja po navedenim presudama iz tekuće budžetske rezerve.

Vlada je usvojila i Informaciju o obavezi uspostavljanja jedinstvene baze podataka, kojom se Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) zadužuje da do 20. aprila uspostavi Centralni registar odobrenih kontribucija sa fiskalnim pokazateljima.

Ta baza podataka bi, kako je objašnjeno, trebalo da obezbijedi presjek stanja po pitanju obaveze plaćanja kontribucija Crne Gore po osnovu članstva u međunarodnim organizacijama, sa ciljem vođenja precizne evidencije.

„Tim povodom su zadužena ministarstva da MVP-u dostave podatke o odobrenim kontribucijama sa fiskalnim pokazateljima, u skladu sa smjernicama, odnosno procedurama. Te smjernice će MVP utvrditi u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja“, navodi se u saopštenju.

Vlada je dala saglasnost na predloge finansijskog i godišnjeg plana rada Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za ovu poslovnu. Usvojena je i Informacija o izmjeni ugovora o finansiranju između IRF i Evropske investicione banke, IRF koronavirus odgovor za mala i srednja (MSP) i srednje kapitalizovana preduzeća i data saglasnost na aneks ugovora o finansiranju.

Najčitanije