fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlovenija bilježi veći broj turista i noćenja

Slovenija bilježi veći broj turista i noćenja

Ljubljana, (MINA-BUSINESS) – Slovenačke turističke destinacije u prvih devet mjeseci ove godine posjetilo je 5,2 miliona turista, koji su ostvarili 13,2 miliona noćenja.

Riječ je o povećanju turističkih dolazaka 5,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, kao i povećanju broja noćenja od 1,9 odsto, čime ta privredna grana u Sloveniji nastavlja stalni rast iz posljednjih godina, prenosi Hina.

Domaći turisti povećali su u tom periodu broj dolazaka 1,3 odsto, dok je stranih bilo 7,1 odsto više.

U septembru je broj gostiju u slovenačkim turističkim objektima bio skoro 1,5 miliona, što je pad od 2,6 odsto u odnosu na uporedni period, posebno zbog znatno manjih posjeta domaćih gostiju.

Više od trećine noćenja u tom mjesecu su ostvarili gosti iz Njemačke, Austrije i Italije.

Prema procjenama slovenačkih ekonomista, turistička djelatnost u Sloveniji i dalje ima potencijal rasta, ali se suočava s premalim investicijama i problemima s kadrom, zbog čega se u punoj sezoni u turizmu zapošljavaju stranci.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije (STO), direktan udio turizma i industrije putovanja u slovenačkom nacionalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosi oko 3,5 odsto, a kad se uzme u obzir i njegov posredan uticaj na druge djelatnosti čak 11 odsto.

U turističkoj djelatnosti je zaposleno oko 30 hiljada ljudi, dok od turizma, kad se uvaže njegovi uticaji na druge grane, zavisi skoro sto hiljada radnih mjesta.

Slovenija razvija ideju jačanja svog turističkog proizvoda konceptom održive i zelene destinacije za aktivni odmor. Većinu turističkih prihoda i dalje osiguravaju hoteli i kampovi na prostorom skučenoj slovenačkoj obali, u kontinentalnom dijelu su lječilišta, a tu je i područje Ljubljane i Bleda i zimski skijaški centri u punoj sezoni.

Najčitanije