fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSinergijom do uspješnih projekata u oblasti Zelene agende i održivog povezivanja

Sinergijom do uspješnih projekata u oblasti Zelene agende i održivog povezivanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada namjerava da temeljno i sveobuhvatno radi na uvezivanju prioriteta na svim nivoima, kako bi sredstva EU u narednom periodu bila maksimalno iskorišćena, i tako unaprijedila dinamiku pristupanja, saopštio je zamjenik glavne pragovaračice, Bojan Vujović.

On je podsjetio da je Evropski parlament u septembru odobrio iznos pretpristupne podrške za naredni sedmogodišnji period – IPA III, u iznosu od 14,2 milijarde EUR za Zapadni Balkan i Tursku.

„Naš cilj je da što ranije i što temeljnije i sveobuhvatnije radimo na uvezivanju prioriteta na svim nivoima, kako bi EU sredstva u narednom periodu bila maksimalno iskorišćena i stoga unaprijedili dinamiku pristupanja Crne Gore EU“, rekao je Vujović.

Iz Generalnog Sekretarijata Vlade je saopšteno da je Vujović danas u Budvi otvorio dvodnevnu radionicu posvećenu Strateškom uvezivanju i unapređivanju nacrta Strateškog odgovora za prozor 3 – Zelena agenda i održivo povezivanje.

Vujović je ukazao na potrebu unapređivanja Strateškog odgovora, kao dokumenta koji služi kao osnova za višegodišnje strateško planiranje i koji je odraz vizije i pravca kretanja Crne Gore do 2027. godine.

On je naveo da je, u okviru IPA-e III, izbor konkretnih tematskih oblasti i projekata koji će biti podržani, usklađen sa ciljevima i rezultatima koji su definisani ključnim strateškim dokumentima i prioritetima iz procesa pristupanja EU.

„Dobro uvezivanje nacionalnih i EU prioriteta i dugoročno strateško planiranje je osnova za postizanje i ispunjavanje ključnih preduslova za korišćenje IPA fondova, a to su relevantnost predloženih akcija i njihova zrelost“, kazao je Vujović.

Iz Generalnog Sekretarijata Vlade je saopšteno da su članovi radnih grupa za pregovore za poglavlja 14, 15, 21 i 27 i radne grupe za programiranje IPA III su sagledali dosadašnje rezultate i razmotrili planove i način konkretnog unapređivanja Strateškog odgovora kako bi Crna Gora na najbolji način iskoristila finansijsku podršku EU u narednom periodu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije