fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSD za osnivanje državne razvojne banke i telekomunikacione kompanije

SD za osnivanje državne razvojne banke i telekomunikacione kompanije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokrate (SD) se zalažu za osnivanje državne razvojne banke, koja bi bila jaka potpora oporavku ekonomije i jačanju njenog razvojnog potencijala, i državne telekomunikacione kompanije, koja bi doprinijela povećanju konkurentnosti na tržištu telekomunikacija i unapređenju bezbjednosti podataka.

Poslanik u Skupštini i kandidat na listi „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno“, Boris Mugoša, kazao je da, uz afirmaciju principa slobodne konkurencije i tržišnog poslovanja, Socijaldemokrate smatraju da je neophodna aktivna i pažljivo balansirana uloga države u ekonomiji.

„Ona mora biti efikasni mehanizam za podsticanje privrednog razvoja, odnosno da u kontinuitetu unapređuje poslovni ambijent, smanjuje razna fiskalna i parafiskalna opterećenja na privredu, definiše jasna pravila tržišne utakmice i jača institucije sistema koje treba da osiguraju da su ta pravila jednaka za sve. Takođe država treba da bude i korektivni faktor u cilju stvaranja pravedne tržišne utakmice i socijalno odgovorne raspodjele ekonomskih benefita”, naveo je Mugoša u saopštenju.

On je objasnio da se u tom smislu Socijaldemokrate godinama zalažu za osnivanje državne razvojne banke, a aktuelna situacija u crnogorskoj ekonomiji uzrokovana pandemijom Covid-19 još je jedna potvrda ispravnosti zalaganja SD-a za crnogorsku razvojnu banku, koja bi bila jaka potpora oporavku ekonomije i jačanju njene konkurentnosti.

“Uostalom, Hrvatska i Slovenija imaju svoje razvojne banke još od 1992. godine, koje značajno doprinose unapređenju performansi njihovih privreda, a posebno važnu ulogu imaju u ublažavanju negativnih posljedica aktuelne pandemije”, kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, crnogorska razvojna banka bila bi snažna, odnosno veoma povoljna finansijska podrška mikro, malim i srednjim preduzećima, sa posebnim fokusom na podsticanje domaće proizvodnje i izvozno orijentisana preduzeća.

„Ona bi definisala posebne kreditne linije u vidu beskamatnih kredita za mlade poljoprivrednike, nezaposlene visokoškolce, građane koji su ostali bez posla kao tehnološki viškovi, dugoročno nezaposlene, za žensko i socijalno preduzetništvo“, precizirao je Mugoša.

Jedan od modaliteta je, kako je rekao, transformacija Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u državnu razvojnu banku.

“Takođe, Socijaldemokrate smatraju da je neophodno uraditi sveobuhvatnu analizu opravdanosti osnivanja državne telekomunikacione kompanije, koja bi objedinila brojne nedovoljno iskorišćene infrastrukturne resurse, kao što su optička vlakna i predajnici“, smatra Mugoša.

Njima raspolažu, kako je kazao, razna preduzeća u državnom i vlasništvu lokalnih samouprava, kao što su Željeznička infrastruktura, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Regionalni vodovod, Radio-difuzni centar i Komunalne usluge Podgorica.

„To bi doprinijelo povećanju konkurentnosti na tržištu telekomunikacija i unapređenju bezbjednosti i sigurnosti podataka”, zaključio je Mugoša.

Najčitanije

Viši sud

Katniću i Lazoviću produžen pritvor za još dva mjeseca

Podgorica, (MINA) - Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je za još...