fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSavremeni servis proizvođačima i prepoznatljivi u agraru

Savremeni servis proizvođačima i prepoznatljivi u agraru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nikšićka kompanija NTC Logistika ima u planu da učini sve domaće proizvode dostupnim proizvođačima i prepoznatljivijim na tržištu, saopštio je njen direktor Srđan Jovović i dodao da im je cilj bolja snabdjevenost tržišta i ubrzanje robnih tokova.

On je za Glasnik Privredne komore (PKCG) kazao da bi tada proizvođači bili mnogo više fokusirani na svoj proizvod, na unapređenje kvaliteta i povećanje obima proizvodnje.

“Na našem sajtu bi dali informacije o svakom artiklu, a proizvođači bi, tim putem, mogli da prave akcije i učine proizvod intresantnijim za potrošača”, rekao je Jovović i dodao da planiraju saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede.

Prema njegovim riječima, dugogodišnje analize ključnih problema za razvoj malih poljoprivrednih proizvođača, rezultirale su saznanjem da je njihov najveći problem, upravo, logistika.

“Neophodno je da se domaći proizvođači fokusiraju na unapređenje i povećanje konkurentnosti svojih proizvoda kako bi bili što interesantniji svojim kupcima, a da preko naše logistike budu dostupni bilo gdje u Crnoj Gori, bez obzira na količinu robe, i to u roku od 24 sata”, naveo je Jovović.

On je objasnio da ukoliko određenom restoranu trebaju dva kilograma nekog sira svakog dana, oni su tu da taj proizvod učine dostupnim i dostave ga iz, na primjer, Pljevalja, Kolašina, Berana ili Nikšića.

“Mi smo takođe razvili online NTCSHOP.ME gdje su sve zalihe apdejtovane u realnom vremenu sa zalihama u stvarnom stanju u svakoj sekundi i time smo omogućili svim potrošačima i klijentima da sami prave svoje porudžbenice. Takođe smo omogućili i odloženo plaćanje od tri do 12 rata, uz besplatnu dostavu na kućnu adresu”, rekao je Jovović.

On je dodao da su tako sve proizvođače učinili dostupnim u Crnoj Gori.

Najveća investicija kompanije Comp Comerc je Logističko distributivni centar koji je prije tri godine otvoren na Kapinom Polju u Nikšiću.

“S obzirom na to da Comp Comerc postoji više od 30 godina i da naša kompanija NTC radi sa najvećim svjetskim kompanijama redosljed događaja je bio da napravimo modernu logističku kuću, po svim svjetskim standardima, kako bi u budućnosti mogli da odgovorimo svim izazovima, kao i da pružimo naše usluge svim partnerima u Crnoj Gori i van nje”, objasnio je Jovović.

Prema njegovim riječima, kako je Crna Gora sve bliže EU tako i oni moraju implementirati sve standarde koji se odnose na skladištenje i distribuciju prehrambenih proizvoda kao i druge robe široke potrošnje.

NTC Logistika je prostor rađen po najmodernijim standardima.

“U NTC Logistika smo investirali 3,5 miliona EUR, a počeli smo rad 2017. godine. Obuhvata impozantan prostor od 70 hiljada metara kvadratnih, od čega je centar na 6,5 hiljada kvadrata, raspolažemo sa deset hiljada paletnih mjesta u suvom skladištenju, imamo pet najsavremenijih komora sa kapacitetom do hiljadu paletnih mjesta kao hjumidor za skladištenje do 100 hiljada tompusa”, precizirao je Jovović.

On je dodao da posjeduju i 75 dostavnih vozila za razne namjene.

“Imamo standarde HACCP i ISO9001-2015. Ono na šta smo posebno ponosni je da smo odgovorili i najtežoj logistici i distribuciji, a to je transfuzija krvi u Crnoj Gori. A za to smo dobili pohvale od predstavnika Evropske unije (EU)”, rekao je Jovović.

On je naveo da u logistici zapošljavaju oko 90 ljudi.

“Smatram da brojni poslovni ljudi u Crnoj Gori troše svoje dragocjeno vrijeme na logistiku koja je zahtjevna djelatnost gdje su konstantno neophodna ulaganja i maksimalna iskorišćenost svih kapaciteta. Mnogobrojna domaća preduzeća rade sa minimalnim logističkim potencijalima, pa nemaju dovoljno vremena da se usredsrede na razvoj svojih proizvoda”, naveo je Jovović.

On je podsjetio da se svugdje u svijetu isključivo koriste usluge specijalizovanih kuća za logistiku, a to vrijeme dolazi i u Crnu Goru.

“Domaći biznismeni još ne sagledavaju na pravi način troškove za logistiku kao ni standarde koje moraju ispunjavati. Mi smo servis preko koga svi proizvodi mogu biti dostupni bilo gdje u Crnoj Gori u roku od 24 sata. Time mnogi poslodavci imaju više vremena da se fokusiraju na razvoj svojih proizvoda”, naveo je Jovović.

On je, na pitanje kako će se pandemija Covid-19 odraziti na poslovne bilanse, odgovorio da je koronavirus donio brojne novine u cjelokupnom životu pa tako i u biznisu.

“Poslovni sektor je jako osjetljiv na globalne probleme jer na njih ne možemo da utičemo, zato preduzetnici moraju brzo da se prilagođavaju novim biznis uslovima i da donose najbolje odluke u takvom vremenu. S obzirom na sadašnji pad potrošnje i turizma do 90 odsto, svi sektori su, naravno, suočeni sa problemima”, saopštio je Jovović.

Kako se u svakom biznisu godišnji bilansi upoređuju, sada će se oni računati na period prije i poslije korone.

“Manjak gostiju će se odraziti na sve segmente i time smanjiti platežnu moć građana, tako da nas čeka težak period na svim poljima, ali to je ujedno i šansa da naše proizvođače jačamo i time smanjimo zavisnost od uvoza”, kazao je Jovović.

Kompanija je 2018. godine otvorila i pivaru Mammut, u kojoj proizvodi Kraft pivo.

“Danas smo jako ponosni na dobro obavljen posao. Možemo se pohvaliti da smo jedinstveni, ne samo u regionu, nego i šire, zbog prepoznatljive specifičnosti našeg piva. Naše pivo je posebno i dugačije, prvo, zbog vode od koje ga pravimo. Bunarska voda je konstantno ujednačenog kvaliteta što je izuzetno važno za jedinstveni ukus i kvalitet piva”, objasnio je Jovović.

On je kazao da najveću zahvalnost duguju potrošačima koji su prepoznali njihov rad i trud, a nastoje da tako bude i ubuduće, da, radeći na unapređenju proizvodnje, postanu poznati u čitavom svijetu.

“Želimo da pokažemo da iz male države možemo napraviti proizvod konkurentan na svjetskom trzištu. Investiciju smo realizovali što iz sopstvenih sredstava, najvećim dijelom kreditom Hipotekarne banke, i naravno naši partneri iz Mađarske koji su nam bili ‘vjetar u leđa’ i pružali nam apsolutnu podršku da projekat ‘iznesemo’ do kraja. Izvozimo već drugu godinu u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (BiH), a pregovaramo za izlazak na tržište Italije”, naveo je Jovović.

On je rekao da je koronavirus promijenio čitav svijet, u društvenom, ekonomskom i svakom smislu.

“Izmijenjene su i navike ljudi, pa se moramo prilagođavati novim poslovnim okolnostima i pratiti globalna dešavanja koja se odražavaju i na poslovni sektor naše zemlje. Već drugu godinu radimo i investiramo u farme svinja i ovaca, jer smatramo da se investicije u proizvodnju hrane mnogo brže vraćaju zato što su naslonjene na naše hotelijerstvo i ugostiteljstvo”, kazao je Jovović.

On je dodao da su napravili sušaru na Vučju, gdje poznate ruže vjetrova veoma dobro pogoduju sušenju proizvoda, isključivo prirodnim strujanjem vazduha.

“Osim hrane, investiraćemo i u širenje kapaciteta Mammut pivare”, zaključio je Jovović.

Najčitanije