fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSarađuju u oblasti robne razmjene i turizma

Sarađuju u oblasti robne razmjene i turizma

Bar, (MINA-BUSINESS) – Privrednici u Baru i u Sjevernoj Makedoniji imaju mogućnost saradnje u oblasti robne razmjene, zajedničkog nastupa na drugim tržištima, ali i turizma, kao ključne grane za lokalnu barsku privredu.

“Iskazana je obostrana spremnost da se u narednom periodu radi na jačanju ovih veza čemu će poseban doprinos dati ambasador Sjeverne Makedonije Mihailo Trpkoski, predsjednik barske opštine Dušan Raičević, te udruženja privrednika sa obje strane”, navodi se u saopštenju Opštine Bar.

Raičević se sastao sa Trpkoskim koji je boravio u zvaničnoj posjeti barskoj opštini. Oni su razgovarali o odnosima barske sa sjevernomakedonskim lokalnim upravama, ali i o odnosima dvije države.

“Bar je pobratimska Opština sa sjevernomakedonskom Opštinom Resen od 2019. godine i već godinama gradi dobre odnose i čvrste veze sa tom lokalnom upravom”, navodi se u saopštenju.

Raičević je podsjetio da je nedavno u Opštini Bar boravila i delegacija ZELS zajednice lokalnih samouprava Sjeverne Makedonije, sa kojima je lokalna uprava u Baru razmijenila iskustva u oblasti privrede i preduzetništva, te osnaživanja žena.

Prilikom posjete upriličen je sastanak Trpkoskog sa predstavnicima Savjeta za ekonomski razvoj i Udruženja privrednika Opštine Bar. Oni su razgovarali o perspektivama jačanja saradnje privreda Sjeverne Makedonije i Bara.

“Naglašeno je da se Bar, nakon godine krize izazvane Covid-19 epidemijom, ubrzano oporavlja, te da lokalna uprava daje značajan doprinos lokalnoj privredi kroz niz olakšica, ali i kroz konkretne programe podrške za biznis planove i razvoj poslovanja”, navodi se u saopštenju.

Raičević i Trpkoski razgovarali su i o mogućnosti realizacije ideje postavljanja spomen ploče dukljanskom vladaru Vladimiru i Kosari, čiji kult je prisutan u Baru, ali i u kulturi Sjeverne Makedonije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić danas sa Šolcem u Berlinu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastaće se danas u Berlinu...