fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRovčanin: Potpisivanje ugovora za VE Gvozd istorijski dan za EPCG

Rovčanin: Potpisivanje ugovora za VE Gvozd istorijski dan za EPCG

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Potpisivanje ugovora o kreditiranju projekta vjetroelektrane (VE) Gvozd predstavlja istorijski dan za Elektroprivredu (EPCG) i cijeli energetski sistem, jer se uspostavljaju temelji daljeg energetskog razvoja, saopštio je izvršni direktor preduzeća, Nikola Rovčanin.

EPCG je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala ugovor o kreditnom aranžmanu za potrebe finansiranja projekta izgradnje VE Gvozd vrijedan 82 miliona EUR.

Ugovor su potpisali Rovčanin, predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, regionalni šef EBRD-a za Zapadni Balkan Matteo Colangeli i šef EBRD-a za Crnu Goru Remon Zakaria. Potpis na ugovor stavio je i predstavnik projektne kompanije Green Gvozd, Krešimir Čondić.

Rovčanin je ocijenio da je izgradnja VE Gvozd jedan u nizu projekata koje EPCG realizuje, ali ključni u mozaiku kojeg kompanija želi da uradi u narednih pet-šest godina.

„Ovo je istorijski dan za EPCG i za cijeli energetski sistem države, jer će formalizacija ovih ugovora uspostaviti temelje daljeg energetskog razvoja, ne samo kroz novi vjetropark, već i plutajući solar i niz drugih projekata“, saopštio je Rovčanin.

Đukanović je nakon potpisivanja ugovora kazao da je moto menadžmenta – EPCG radi, u potpunosti potvrđen ovim velikim projektom, koji će, instalisanom snagom od 54,6 megavata (MW), godišnje proizvoditi oko 150 gigavat sati (GWh) električne energije.

„Proizvodnja iz obnovljivih izvora energije velika je šansa, ne samo za EPCG, već i državu Crnu Goru, čitavo društvo i ukupni razvoj“, kazao je Đukanović.

Izgradnja VE Gvozd i potrebne infrastrukture za priključenje na elektroenergetski sistem Crne Gore u potpunosti će se finansirati iz kreditnih sredstava bez predviđenog učešća investitora, uz odgovarajući grejs period tokom izgradnje, tako da će u suštini projekat sam sebe otplaćivati.

Zakaria je poručio da će VE Gvozd zaista biti preokret u razvoju kompanije, jer se radi o izgradnji prve vjetroelektrane EPCG, te najvećoj investiciji u posljednjih 40 godina, kada je energetski sistem u pitanju.

„Kada VE Gvozd bude u funkciji, zadovoljavaće energetske potrebe za oko 25 hiljada domaćinstava i smanjiti gasove sa efektom staklene bašte za 104 hiljade tona, što je ekvivalentno štetnim gasovima koje ispuštaju 62 hiljade automobila, tako da su efekti korisnosti ogromni“, kazao je Zakaria.

Čondić je kazao da je zadovoljan što je kompanija Green Gvozd zajedno sa EBRD gradila VE Krnovo 2017. godine, te da je sada angažovana i na izradi VE Gvozd.

„Početkom jula očekujemo raspisivanje tendera za balans of plan, odnosno građevinske i infrastrukturne radove, do kraja godine zaključivanje tendera za dalekovode i trafo stanice, naredne godine za završetak svih radova, te 2025. početak rada VE Gvozd“, kazao je Čondić.

Ugovoru o kreditu za potrebe finansiranja projekta izgradnje VE Gvozd prethodilo je potpisivanje Aneksa 8 ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane između Vlade i Krnovo Green Energy-a i ugovora o regulisanju prava i obaveza, koji je pored Rovčanina i Čondića, potpisao i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Ibrahimović je kazao da su država i resor kapitalnih investicija, na čijem je čelu, dali snažnu podršku ovom projektu.

“Svjesni smo potencijala obnovljivih izvora energije i potrebe za izgradnjom novih energetskih kapaciteta. Prepoznali smo neophodnost ulaganja u obnovljive izvore energije i ovo je samo jedan dio planiranih aktivnosti koje se moraju sprovesti ako mislimo da opravdamo epitet ekološke države. Smatram da je ovo jedan od najboljih rezultata rada Ministarstva i Vlade u ovom mandatu, iz oblasti energetike, a urađeno je dosta toga u prethodnom periodu“, kazao je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, o značaju projekta govori i podatak da je ovo, nakon 1982. godine, prvi proizvodni kapacitet u vlasništvu države.

„Fokus države mora biti na razvoju ovakvih i sličnih projekata i na tome će ministarstvo kapitalnih investicija i u narednom periodu intezivno raditi“, zaključio je Ibrahimović.

VE Gvozd trebalo bi da bude izgrađena za 18 mjeseci od dana početka radova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije