fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa u posljednjoj radnoj sedmici

Rast indeksa u posljednjoj radnoj sedmici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i skoro duplo manji promet obilježili su na Montenegroberzi posljednju ovogodišnju sedmicu, u kojoj je usvojen Zakon o budžetu za narednu godinu, vrijedan 2,38 milijardi EUR.

Skupština je budžet i Odluku o zaduživanju Crne Gore za narednu godnu usvojila u petak, nakon dvodnevne objedinjene rasprave, prilikom koje je ocijenjeno da je taj dokument rezultat nastavka sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije u cilju smanjenja budžetskog deficita i javnog duga.

Tekući budžet iznosi 910,74 miliona EUR, budžet državnih fondova 700 miliona, kapitalni 320,93 miliona, transakcije finansiranja 432,35 miliona, a rezerve 20 miliona. Budžet za narednu godinu karakteriše, kako je objašnjeno, brži rast prihoda u odnosu na rashode, čime se postiže opadajući trend budžetskog deficita, sa procijenjeih 3,8 odsto u ovoj godini na 2,97 odsto u narednoj godini.

Poslanici vladajuće koalicije ocijenili su tokom rasprave u Parlamentu da je budžet za narednu godinu razvojni, okrenut kapitalnim projektima i zasnovan na realnim pretpostavkama, dok su predstavnii dijela opozicije upozorili na neuravnoteženost prihoda i rashoda i sve lošiji kvalitet života građana.

Berzanski indeksi ove sedmice su blago ojačali, pa je pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, iznosio 840,92 poena, a MONEX 10.831,91 bod.

Promet, realizovan kroz 56 transakcija, bio je duplo manji od prošlosedmičnog i iznosio je 158,2 hiljade EUR.

Rasle su akcije Solane “Bajo Sekulić” 6,1 odsto na 1,75 EUR, Crnogorskog Telekoma 1,9 odsto na 1,6 EUR, Elektroprivrede 1,7 odsto na 3,66 EUR, Jugopetrola 1,6 odsto na 11,75 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2,2 odsto na 83,82 centa.

Pale su dionice Luke Bar i Plantaža, deset odsto na 18 centi, odnosno neznatno na 11,99 centi.

Luka Bar završila je treći kvartal sa neto gubitkom od 5,37 miliona EUR, dok je u istom prošlogodišnjem periodu ostvaren profit od 606,64 hiljade EUR.

Na Montenegroberzi ove sedmice nije trgovano akcijama fondova.

Ovu sedmicu je obilježila i informacija da je specijalna tužiteljka, Lidija Vukčević, naredila hapšenje Duška Kneževića, koji kontroliše Atlas grupu.

Knežević, prema pisanju medija, navodno nije u Crnoj Gori, zbog čega nije uhapšen, ali je, po nalogu Vukčević, uhapšena njegova bliska saradnica Brankica Bašović i dvojica službenika banke, Đorđe Đurić i Marko Nikolić.

Brankica Bašović bila je bliska saradnica Kneževića, a njena kćerka Biljana Bašović uhapšena je početkom sedmice zbog, kako se sumnja, zloupotrebe položaja.

Osim pranja novca, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) provjerava zakonitost kompletnog poslovanja Atlas i Invest banke Montenegro, koje kontroliše Knežević, između ostalog zbog navodnog pranja novca.

Iz Atlas grupe su poručili SDT-u da prestane da teroriše njene zaposlene.

Sedmicu je obilježilo i potpisivanje ugovora o izgradnji solarne elektrane na lokalitetu Briska Gora u Ulcinju. Ugovor su potpisali predstavnici Vlade i konzorcijuma koji čine Elektroprivreda, finski Fortum i kompanija Sterling and Wilson.

Iz Ministarsva ekonomije je objašnjeno da ugovor ima faze koje podrazumijevaju različite aktivnosti, dok su predstavnici konzorcijuma naveli da će solarna elektrana, snage 250 megavata (MW), biti najveća tog tipa u Evropi.

Početkom sedmice je na sajtu Montenegroberze objavljeno da je na oglas za izbor i imenovanje izvršnog direktora i sekretara berze stiglo 15 prijava, od čega desetak ima formalnu ispravnost.

Oglas je raspisan 19. decembra, nakon što je dugogodišnji direktor Montenegroberze, Gojko Maksimović, podnio ostavku iz ličnih razloga.

Prijave na oglas mogle su se dostavljati do ponedjeljka.

Najčitanije