fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa na svjetskim berzama

Rast indeksa na svjetskim berzama

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su porasli, pri čemu je Nasdaq dostigao novi rekord, najviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova.

Dow Jones je ojačao 68 bodova ili 0,2 odsto, na 33.945 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,51 odsto, na 4.246 bodova, a Nasdaq indeks 0,79 odsto, na 14.253 boda, prenosi Hrportfolio.

Novi rekord Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Apple, Facebook i Amazon.com.

Pritom je tržišna vrijednost Microsofta u jednom trenutku dostigla nivo od dva biliona USD.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cijene dionica su u utorak porasle u njih devet, a najviše u tehnološkom i potrošačkom.

Tržište se smirilo nakon što je znatno palo prošle sedmice, kada je američka centralna banka neočekivano poručila da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već 2023. godine, godinu prije nego što se očekivalo.

U utorak je u izvještaju Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell kazao da je namjera centralne banke da podrži oporavak tržišta rada i da neće povećati kamatne stope prebrzo samo zbog jačanja inflatornih pritisaka.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 odsto na 7.090 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 odsto na 15.636 bodova, a pariski CAC 0,14 odsto na 6.611 bodova.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...