fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte podstiču napetosti u Crvenom moru

Rast cijena nafte podstiču napetosti u Crvenom moru

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijena nafte porasla je u srijedu na londonskom tržištu iznad 80 USD, podstaknuta nervozom zbog poremećaja u globalnoj trgovini i geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku nakon napada na brodove u Crvenom moru.

Cijena barela je na londonskom tržištu porasla 89 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 80,12 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 93 centa višoj cijeni, od 74,87 USD, prenosi Hina.

U utorak je cijena na oba tržišta porasla više od jedan odsto jer dio kompanija preusmjerava brodove, a duža putovanja povećavaju troškove prevoza i osiguranja. Grčka je u srijedu komercijalnim brodovima koji plove Crvenim morem i Adenskim zalivom savjetovala da izbjegavaju jemenske vode.

Grčki brodovlasnici kontrolišu oko 20 odsto svjetskih komercijalnih plovila po kriterijumu nosivosti. U međuvremenu je Vašington pokrenuo radnu grupu za zaštitu trgovine u regiji.

“Do sada, pomorska misija pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za ublažavanje napada Huta nije uspjela smanjiti opštu zabrinutost oko sigurnog prolaska kroz Crveno more te ga glavni pomorski prevoznici i dalje izbjegavaju dok traju napetosti”, rekao je Yeap Jun Rong iz IG-a.

Huti su najavili da će nastaviti gađati brodove u Crvenom moru kao podršku vladajućem pokretu Hamas u palestinskoj enklavi u Gazi.

Crvenim morem i kroz Sueski kanal odvija se oko 12 odsto svjetskog brodskog prometa. Snabdjevanje naftom je usklađena, još nije došlo do nestašica, kažu analitičari.

“Sve dok proizvodnja nije ugrožena, tržište će se na kraju prilagoditi promjenjivim rutama”, rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je odvojeno izvijestila da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak poskupio 72 centa, na 79,19 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije