fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 58 USD, s obzirom na to da je izvještaj o američkom tržištu rada stišao strahovanja da je najveća svjetska ekonomija na rubu recesije.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 94 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,65 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 68 centi višoj cijeni, od 53,13 USD, prenosi Hina.

Slabi podaci iz američkog uslužnog sektora podstakli su zabrinutost za globalnu potražnju za naftom, naglašavajući bojazni da bi dugotrajni američki i kineski trgovinski rat mogao gurnuti svjetsku ekonomiju u recesiju.

Trgovci su se zato okrenuli izvještaju o američkom tržištu rada u septembru, koji je pokazao da su američki poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili 136 hiljada radnih mjesta. Iako je brojka osjetno niža od ovogodišnjeg prosjeka, stišala je strah od recesije u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Neki analitičari ipak upozoravaju da opasnost nije prošla.

“Čini se da se kriza u proizvodnom sektoru preliva i na do sada snažan uslužni sektor. To nije dobra vijest za potražnju za naftom. U konačnom, to smanjuje i potražnju za uslugama transporta”, upozorio je Carsten Fritsch iz Commerbanka.

Nadu uliva i skorašnji nastavak američko-kineskih pregovora o trgovini, koji je uzdrmao svjetsku ekonomiju i tržišta. Pregovarači se vraćaju za sto ovog mjeseca, a obje strane signalizuju spremnost na dogovor.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 57,96 USD, što znači da je pala 76 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Bajer i Atalanta u finalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Bajera iz Leverkuzena i Atalante igraće u finalu Lige Evrope. Bajer...