fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadulović: Pogubne ekonomske računice oko auto-puta

Radulović: Pogubne ekonomske računice oko auto-puta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Objava Monteputa da će putarina na prvoj dionici auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, iznositi 3,3 EUR predstavlja još jedan pokazatelj tehničke-ekonomske pogubnosti načina gradnje te neophodne saobraćajnice, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović.

„Prema namjeri Vlade, najavljeni prihod od putarine će biti namijenjen otplati kredita Monteputa, a ukupni trošak takve sulude izgradnje dionice će pasti na teret građana Crne Gore, uostalom kao i dosadašnji troškovi izgradnje, što će se direktno odraziti na socio-ekonomsko stanje u Crnoj Gori“, naveo je Radulović u saopštenju.

On smatra da je jasno da će, kao i za sve što se radi na putnoj infrastrukturi u Crnoj Gori, jedinu korist imati stvarni vlasnici Bemaksa i pojedini projektanti koji su prodali struku za novac i neistinama pokušali da opravdaju taj „projekat vijeka“ i njegove nedostatke.

„Da li više ima smisla da mi iz DF-a upozoravamo na pogubnost pojedinih odluka oko izgradnje putne infrastrukture, predlažemo rješenja, ukazujemo na pozitivne primjere u EU ili da pozivamo takozvane pravosudne organe da reaguju? Očito je da nema efekata“, rekao je Radulović.

On smatra da će Crna Gora biti jedina koja je na takav način i u takvim uslovima počela gradnju potrebne brze saobraćajnice za vezu sa Evropom i svijetom.

„Prostom računicom, a na osnovu validnih podataka, prema Studiji izvodljivosti autoputa Bar-Boljare, koju je izradio Louis Berger Sas 2008. godine i sprovedenim istraživanjima 2007. godine, dnevni broj saobraćaja na dionici Podgorica-Kolašin iznosio je 4,33 hiljade do 5,38 hiljada, zavisno od dionice, na prosječnom godišnjem nivou“, podsjetio je Radulović.

Prema istoj studiji, u najoptimističnijoj varijanti 2027. godine, na dionici Smokovac-Mateševo, predviđeni saobraćaj će iznositi 23,24 hiljade, što bi bila iskorišćenost 2,3 odsto.

„Ukoliko bi taj, zbog mnogih faktora, nedostižni broj od 23,24 hiljada vozila preveli na godišnji prihod od putarina, to bi iznosilo 27,6 miliona EUR“, dodao je Radulović.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi podijelili sadašnju cijenu koštanja autoputa sa ukupnim godišnjim prihodom od putarine, koji bi se u komplenom iznosu koristio za otplatu duga, bilo bi potrebno 43 godine da se otplati izgradnja samo te dionice, a 31,5 godina da se otplati dug kineskoj Exim banci.

„Nažalost, stanje je mnogo gore, tako da su ove brojke oko frekfencije saobraćaja bilo da se radi o demografiji, socijalnim prilikama, neizgrađenosti cijelog autoputa Bar-Beograd i nepovezanošću sa TNT mrežom ili činenica da nijesu kalkulisani troškovi, pa je stvarni profit mnogo manji ili ga možda neće ni biti imajući u vidi stvarnu frekfenciju i iznos troškova“, zaključio je Radulović.

Najčitanije