fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadović panelista na MMF konferenciji u Briselu

Radović panelista na MMF konferenciji u Briselu

Podgorica, Brisel, (MINA-BUSINESS) – Guvernerka Centralne banke (CBCG), Irena Radović, predstavila je u Briselu iskustva Crne Gore vezana za zakonodavne reforme koje su sprovedene u cilju obezbjeđivanja nezavisnosti vrhovne monetarne institucije, kao jednog od mjerila u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

„Zakon o Centralnoj banci Crne Gore u potpunosti je usklađen sa Protokolom broj 4 o Statutu Evropskog sistema centralnih banaka i Evropske centralne banke (ECB)“, rekla je Radović.

Ona je bila panelista na konferenciji na visokom nivou, koja je okupila guvernere centralnih banaka zemalja članica Belgijsko-holandske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako je saopšteno iz CBCG, tema konferencije bila je nezavisnost centralnih banaka u svijetu koji se mijenja, a Radović je bila učesnica na poziv organizatora, Narodne banke Belgije.

„U okviru konferencije, diskutovano je o nezavisnosti centralnih banaka, kao preduslovu za uspješno vođenje monetarne politike. Takođe, naglašen je značaj očuvanja finansijske stabilnosti u kontekstu rastućih kamatnih stopa“, navodi se u saopštenju.

Tokom panela, guverneri centralnih banaka zemalja članica Konstituence predstavili su nacionalna iskustva kada je u pitanju nezavisnost vrhovnih monetarnih institucija.

Zaključeno je da nezavisnost centralnih banaka mora imati snažno zakonsko utemeljenje, a za njeno očuvanje je neophodno poštovanje principa odgovornosti, transparentnosti i profesionalizma.

“Promovišući i poštujući ove principe, osigurava se zaštita centralnih banaka od političkih uticaja i, istovremeno, unapređuje kredibilitet i stabilnost finansijskog sistema”, poručeno je sa konferencije.

Uz Crnu Goru, u sastavu Belgijsko-holandske konstituence se nalazi još 15 zemalja – Andora, Jermenija, Belgija, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Izrael, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Moldavija, Holandija, Rumunija i Ukrajina.

Osvrt na značaj nezavisnosti centralnih banaka dala je i izvršna direktorica MMF-a, Kristalina Georgieva, kao jedan od učenika konferencije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije