fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadovanović na konferenciji o proširenju u Briselu

Radovanović na konferenciji o proširenju u Briselu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Pavle D. Radovanović, učestvovao je u radu Konferencije o proširenju: Perspektiva poslovanja, koju je Asocijacija privrednih komora Evrope (Eurochambres) organizovala u Briselu.

Konferencija je održana u susret obilježavanju dvije decenije od najvećeg proširenja Evropske unije (EU), kao podsticaj predstojećim intergracionim procesima koji treba da uključe Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

„Eurochambres je zato pozvao visoke predstavnike EU institucija i poslovnih zajednica iz država članica i zemalja kandidata/aspiranata, kako bi razgovarali o specifičnim izazovima i mogućnostima proširenja EU za poslovnu zajednicu“, navodi se u saopštenju PKCG.

Događaj je, kako su kazali, bio prilika i da se predstave rezultati dva sveobuhvatna istraživanja o poslovnoj perspektivi proširenja EU, koje je sproveo Eurochambres među kompanijama u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima i komorama u EU.

Skup je otvorio predsjednik Eurochambresa, Vladimír Dlouhý, nakon čega je uslijedilo predstavljanje uloge komora u procesu pristupanja, kao i istraživanja koje je sprovela ta asocijacija o proširenju, te razgovori o prilikama i izazovima za biznis zajednicu i kako ih Evropska komisija (EK) može dodatno uključiti u pregovore.

„Moramo raditi zajedno, kreatori politike i poslovna zajednica, države članice EU i zemlje kandidati, kako bismo osigurali da proširenje EU ostane sidro za mir, demokratiju i evropski ekonomski prosperitet”, rekao je Dlouhý.

Radovanović je bio panelista na temu Proširenje EU: Perspektiva biznisa u zemljama kandidatima.

On je govorio o iskustvu PKCG u pregovaračkom procesu.

Učešće predstavnika PKCG u procesu pregovora prepoznato je kao primjer dobre prakse.

„Predstavnici Komore su članovi radnih grupa od početka procesa i danas. Oni predstavljaju vezu između realnog sektora i državnih organa. Taj odnos omogućava donosiocima odluka da čuju mišljenje privrede i privredi da na vrijeme dobije informaciju o pravima i obavezama iz procesa pristupanja“, kazao je Radovanović.

Drugi panel bio je prilika da se na istu temu predstave gledišta predstavnika poslovne zajednice država članica EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pezeru trofej u Baru

Podgorica, (MINA) - Mesud Pezer pobjednik je jubilarnog, 30. međunarodnog atletskog mitinga Bar 2024. Bacač...