fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici sa rudokopa Seoca danas odlučuju o daljim potezima

Radnici sa rudokopa Seoca danas odlučuju o daljim potezima

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Radnici sa rudokopa boksita Seoca, koje je angažovala firma Bumech Crna Gora, danas će, nakon što dobiju odgovor poslodavca, odlučiti o svojim daljim potezima.

”Poslodavcu smo dali rok, pa ćemo sačekati njegov konačan odgovor, a zatim ćemo na sastanku sindikalnog članstva odlučiti šta dalje”, kazao je Vijestima potpredsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u Biočkom stanu, Igor Krulanović.

Radnici su se prošle sedmice okupili u znak upozorenja i poručili da će organizovati proteste ukoliko im poslodavac do danas ne isplati polovinu januarske i cijelu februarsku zaradu, kao i doprinose koji nijesu uplaćivani od 15. septembra.

Tada su kazali da poslodavac od njih zahtijeva da mu dozvole da sa rudokopa odveze mehanizaciju, i da će im onda izmiriti dugovanja.

”Kao razlog što nam nije izmirio dugovanja navodi to što mu nijesmo dozvolili da izveze mašine. Mi mu to ne možemo dozvoliti sve dok ne ispuni obaveze prema nama. Poslodavac je imao vremena da riješi naš problem, mi ga više nemamo. Banke neće da čekaju. Tražimo naše zarađene plate, da nam uplati poreze i doprinose, tražimo da radimo”, rekao je Krulanović ranije.

On je dodao da radnici ne žele da budu taoci pogrešnih poslovnih odluka poslodavca.

Izvršni direktor Bumech Crna Gora, Marcin Baczynski, saopštio je prošle sedmice da trenutno ne posjeduju sredstva za isplatu zarada za januar i februar, a šta će dalje biti sa firmom, proizvodnjom i dugovanjima prema radnicima, zavisi od vlasnika – poljske kompanije sa kojom je koncesionar rudokopa Uniprom metali sklopio ugovor o saradnji.

Esploatacija u jami Biočki stan prekinuta je 28. februara, a radnici tvrde da ih je poslodavac obavijestio da nema sredstava za derivate i eksploziv. Poreska uprava je Bumechu zbog duga od 550 hiljada EUR, na ime poreza i doprinosa, blokirala račun.

Radnici su o situaciji u kojoj su se našli obavijestili Ministarstvo kapitalnih investicija i Upravu za inspekcijske poslove, ali od njih nijesu dobili nikakav odgovor. Apelovali su na sve relevantne institucije da se uključe u rješavanje njihovog problema.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije