fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadikalizacija protesta ako ne dođe do razgovora sa predstavnicima vlasti

Radikalizacija protesta ako ne dođe do razgovora sa predstavnicima vlasti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivredni proizvođači poručili su danas, sa protesta ispred zgrade Skupštine, da je njihovo strpljenje pri kraju i da će, ukoliko ne dođe do razgovora sa predstavnicima vlasti, radikalizovati proteste.

“Vidjećemo na koji način, da li svakodnevnim protestima, blokadama važnih saobraćajnica ili prestankom isporuke mlijeka mljekarama”, kazao je Budimir Mugoša iz Unije stočara.

Ispred zgrade Skupštine na traktorima je došlo nekoliko desetina poljoprivrednika, uglavnom sa područja bjelopavlićke ravnice, prenosi portal Vijesti.

Razlog nešto manjeg broja okupljenih, kako su objasnili, je taj što je sezona prikupljanja sijena.

To je njihov treći protest, drugi pred Skupštinom, dok je prvi bio ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prethodno su najavili da će cistijerne đubriva biti prosute po Podgorici i svim drugim gradovima Crne Gore, ukoliko ih na sastanak ne prime premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Mugoša je poručio da poljoprivrednici traže da se povede ozbiljan razgovor, kojeg do sada, kako tvrdi, nije bilo, jer se stvaraju prebacuju na političke podjele.

On je kazao da će modifikovati zahtjeve upućene Vladi.

“Kažu da je za naše zahtjeve potrebno izdvojiti 3,6 miliona EUR. Kažu da nam daju 11 centi za mlijeko, a da to košta nešto manje od tri miliona godišnje. To je njihova matematika. Tražimo da nam isplate 50 odsto bonusa u odnosu na premije koje su nam isplatili od Nove godine”, rekao je Mugoša.

Poljoprivrednici traže da Vlada povede razgovor i organizuje sastanak sa otkupljvačima mlijeka, prije svega mljekarama.

“Oni se prave mrtvi, a oni žive od nas i mi od njih”, naveo je Mugoša.

On je dodao da je treći zahtjev ostavka resornog ministra Aleksandra Stijovića zbog, kako je naveo, ignorantskog odnos prema njima.

“Ministar nijednom nije sjeo da sa nama razgovara”, kaza je Mugoša.

On je naveo da usvojeni Agrobudžet ne rješava krupna pitanja, već tekuća.

Poljoprivrednici su prethodno zahtijevali da Vlada izdvoji novac iz rezerve budžeta, te da im se plati po pet centi po litru proizvedenog mlijeka od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena.

Pored toga, oni zahtijevaju povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene рovršine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine, kao i rješavanje viškova crnogorskih sireva kako bi otkup kozjeg i ovčeg mlijeka mogao da počne od prvog juna.

Od Vlade traže i pisanu garanciju da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogoskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije