fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPronalaze optimalni model poslovanja za željeznički sistem

Pronalaze optimalni model poslovanja za željeznički sistem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) intenzivno sarađuje sa preduzećima iz željezničkog sektora, u cilju pronalaženja optimalnog modela poslovanja za čitav sistem, saopšteno je na sastanku predstavnika tog Vladinog resora i kompanije Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS).

Ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, sastao se sa predstavnicima sindikata i menadžmenta OVŽS, sa kojima je razgovarao o sudbini tog preduzeća, a samim tim i budućnost zaposlenih, nakon najava da se razmatra mogućnost “spajanja” sa Željezničkim prevozom Crne Gore.

U tom smislu predstavnici sindikata izrazili su zabrinutost radnika o mogućim “tehnološkim viškovima”, budući da informacije koje imaju nijesu dovoljno precizne i samim tim unose nemir i nezadovoljstvo. Tokom sastanka bilo je riječi i o kolektivnom ugovoru i finansijskoj situaciji zaposlenih u OVŽS.

Sastanku su prisustvovali državna sekretarka u MKI Dajana Perković, generalni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj, Momčilo Jelić.

Ispred preduzeća OVŽS prisutni su bili izvršna direktorica, Dragana Lukšić i zamjenik predsjednice borda direktora, Vladan Gačević.

Sindikalne organizacije i radnike su predstavljali predsjednik reprezentativnog Sindikata Dragan Kaluđerović, zamjenik predsjednika sindikata Nikola Jukić i Goran Popović.

Ibrahimović je podsjetio prisutne da je upravo zbog radnika i zaposlenih neophodno da komunikacija sa menadžmentom bude otvorena i da se moraju naći rješenja kojim će obje strane biti zadovoljne.

“Svjesni kompleksnosti situacije u kojoj se ovaj sistem nalazi, do sada smo intervenisali i dali podršku i u finansijskom i institucionalnom smislu, kako bi sanirali urgentne probleme, ali da bez ozbiljnog pristupa ne možemo očekivati ozbiljna dugoročna rješenja za dalju perspektivu društva”, naveo je Ibrahimović.

Nakon razmjene stavova i argumenata kako predstavnika zaposlenih tako i menadžmenta, Ibrahimović je podsjetio prisutne o aktivnostima i naporima koje tim na čijem je čelu sprovodi kontinuirano od početka mandata, kako bi pronašli modele za mnoge probleme koji godinama opterećuju čitav željeznički sistem.

“Analize koje radimo sa evropskim partnerima upravo imaju zadatak da predlože optimalna i održiva rješenja za ovaj veoma važan segment saobraćaja i naš prvi zahtjev je voditi računa jednako o interesima zaposlenih kao i o interesima društva, to jest države”, rekao je Ibrahimović.

Perković se osvrnula na intezivnu saradnju MKI sa preduzećima u proteklom periodu, a sve sa ciljem pronalaženja optimalnog modela poslovanja za čitav zeljeznički sistem.

Ona je podsjetila takođe da svi napori i analize koje sprovode imaju za cilj da preporuče određena rješenja, u skladu sa dobrom praksom i pozitivnim rješenjima u zemljama koje su ove izazove prevazišle i imaju pozitivna iskustva.

“Zajednički zaključak je da i predstavnici zaposlenih i menadžment moraju uložiti dodatni napor, poboljšati komunikaciju, kako bi uz podršku resornog ministarstva pronašli rješenja koja će biti zadovoljavajuća za obje strane”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Rast cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima. Rast cijena podstakla...