fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPromet u januaru manji 55 odsto

Promet u januaru manji 55 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan promet na Montenegroberzi u januaru je iznosio 295,94 hiljade EUR i bio je 55 odsto manji nego u decembru prošle godine.

„U poređenju sa januarom prošle godine, promet je manji 96 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 18,5 hiljada EUR, a veći dio, odnosno 39 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

U januaru je trgovano 16 dana i zaključeno je 55 transakcija. Jednak broj transakcija je sklopljen na berzanskom i slobodnom tržištu.

„Trgovinom akcijama 19 kompanija, ne uključujući akcije fondova, ostvareno je 295,85 hiljada EUR prometa ili 99 odsto ukupnog i zaključene su 54 transakcije“, dodaje se u Biltenu.

Trgovinom akcijama fondova sklopljen je jedan posao.

Oko 81 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova, ostvareno je trgovinom akcijama Crnogorskog Telekoma, Jugopetrola, Robne kuće Nikšićanka, Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Hotelske grupe Budvanska rivijera.

Najveći rast cijene u januaru od 36 odsto, zabilježile su akcije kompanije Napredak.

Dionice Željezničkog prevoza zabilježile su u januaru najveći pad vrijednosti, od 17 odsto.

Indeks MNSE10 rastao je u januaru 1,54 odsto i posljednjeg dana trgovanja imao je vrijednost od 776,46 poena. MONEX je zabilježio rast od 1,05 odsto na 9.971,02 boda.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana januara iznosila je skoro 3,2 milijarde EUR i bila je 0,7 odsto viša u odnosu na isti period prošle godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...