fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstaviće finansijsku komponentu programa EBRD-a

Predstaviće finansijsku komponentu programa EBRD-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Finansijska komponenta programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Žene u biznisu, u partnerstvu sa finansijskim institucijama Alter Modus i NLB bankom, biće predstavljena u petak u hotelu CentreVille.

Iz EBRD-a je saopšteno da program Žene u biznisu pruža podršku ženama preduzetnicama kroz finansijske, kreditne linije i nefinansijske instrumente, odnosno savjetodavne usluge, mentoring i obuke.

„Od pokretanja tog programa 2014. godine do sada je preko njega obezbijeđeno više od 520 miliona EUR kreditnih linija za više od 70 hiljada malih i srednjih preduzeća kojima upravljaju žene u zemljama u kojima EBRD obavlja svoje aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

EBRD je, u želji da kvalitetnije pristupi bankarskom tržištu, kroz taj program sarađivao sa 45 finansijskih institucija iz 23 zemlje.

“Takođe, kroz direktnu saradnju sa preduzetnicama obezbjeđujemo obuku za ključne preduzetničke vještine, konsultantske projekte za preduzeća kojima upravljaju žene, kao i mentorstvo i mogućnost povezivanja, sa ciljem pružanja podrške ženama liderima na novim tržištima”, rekli su iz EBRD-a.

U EBRD-u smatraju da preduzeća kojima upravljaju žene imaju veliki potencijal za rast i kao takva predstavljaju ogroman neiskorišćeni tržišni potencijal za banke u zemljama u kojima investiraju.

“Još postoji globalna finansijska rodna neravnopravnost koja se procjenjuje na više od 300 milijardi USD. Vjerovatnoća da žene uzmu zajam od zvaničnih finansijskih institucija je 20 odsto manja u poređenju sa muškarcima. Samim tim, iako žene u biznisu predstavljaju važan i rastući segment ekonomije, njihov potencijal za rast i razvoj je ograničen nedovoljnim pristupom izvorima finansiranja i znanju”, dodaje se u saopštenju.

EBRD je posvećen promociji održive tržišne ekonomije u zemljama u kojima rade.

“Pod tim mislimo da takve ekonomije pored toga što su konkurentne, fleksibilne, dobro vođene, integrisane i „zelene”, one su takođe inkluzivne. Vjerujemo da je pravedan i potpun pristup mogućnostima na tržištu od fundamentalne važnosti za održiv ekonomski rast – zato, bez potpunog uključivanja ženskog ekonomskog potencijala, naše ekonomije su kao mašine koje rade na pola snage”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Zaplijenjeno preko 300 kilograma rezanog duvana

Podgorica, (MINA) – Crnogorska granična policija zaplijenila je više od 300 kilograma (kg) rezanog...