fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao drugi dan zaredom, dostigavši novu rekordnu vrijednost, najviše zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,34 odsto na 38.791 bod, dok je S&P 500 porastao 1,03 odsto na 5.157 poena, a Nasdaq indeks 1,51 odsto na 16.273 boda.

Novi rekord S&P 500 zahvaljuje se rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, najviše proizvođača čipova, jer ulagači očekuju da će potražnja za čipovima potrebnim za razvoj vještačke inteligencije ostati snažna, prenosi Hina.

U fokusu ulagača bio je i nastavak izvještaja predsjednika Federelanih rezervi (Fed), Jeromea Powella, u Kongresu.

On je ponovio da čelnici Fed-a žele da budu sigurni da će inflacija i dalje slabiti prema zacrtanoj granici od dva odsto, prije nego što odluče da smanje kamatne stope, a ta odluka se bliži.

Powell-ovi komentari učvrstili su procjene da bi Fed mogao da počne da smanjuje kamate u junu.

Podršku tržištu pružili su i novi podaci koji pokazuju da američko tržište rada postupno slabi.

Danas će biti objavljen službeni izvještaj vlasti o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u februaru, koji obično značajno utiče na smjer tržišta.

Premda Fed neće smanjiti kamatne stope tako agresivno kao što se očekivalo, tržište već mjesecima raste, što se najviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova.

Inflacija postupno slabi, kao i ekonomija, koja će, po svemu sudeći, izbjeći recesiju, uprkos agresivnom povećanju cijene novca.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 odsto na 7.692 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,71 odsto na 17.842 poena, a pariski CAC 0,77 odsto na 8.016 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

lgbt forum progres, obuka, novinari, mizogini govor

Realizovan trening za novinare u cilju suzbijanja mizoginog govora

Podgorica, (MINA) - Nevladine organizacije (NVO) LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar realizovale...