fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMilatović: Ovo će biti godina ekonomskog oporavka

Milatović: Ovo će biti godina ekonomskog oporavka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ova godina biće godina ekonomskog oporavka, što će jednim dijelom zavisiti i od kretanja pandemije, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da očekuje da će predstojeća turistička sezona biti bolja od prethodne, jer teško da može biti neuspješnija.

Situacija, kako je rekao, nije laka, prenosi portal RTCG.

“Ono što mi planiramo za ovu godinu je ekonomski oporavak. On će zavisiti jednim dijelom od kretanja pandemije, ne samo u Crnoj Gori, nego i u svijetu. Naša ekonomija je zavisna od prometa u turizmu. Prošle godine taj promet je bio 12 procenata od onog što smo ostvarili u 2019”, rekao je Milatović, navodeći da su Albanija i Hrvatska imale nivo od 50 odsto.

Govoreći o najavljenom totalnom zaključavanju zemlje, Milatović je naveo da je Crna Gora sada u boljoj poziciji za tu opciju u odnosu na novembar prošle godine, kada za to nije bilo novca.

“Trenutno smo u situaciji da možemo da razmišljamo o tome. U boljoj smo situaciji u odnosu na novembar, kad o tome nijesmo uopšte mogli da razmišljamo. Diskusije na Vladi prošle sedmice su bile jako teške, upravo tada se došlo do konsenzusa da je ono što fali Crnoj Gori poštovanje mjera”, poručio je Milatović.

Nepoštovanje mjera i od Vlade će, kako je rekao, morati da se ispravi u narednom periodu.

Govoreći o Montenegro Airlinesu (MA), Milatović je saopštio da su, kad su došli u Vladu, našli preduzeće koje je “poprilično bilo iskrvarilo”.

“Našli smo jednog davljenika koji je bio udavljen. Jedino što smo tada mogli da uradimo je osnivanje nove kompanije, kako bi ono što je dobro iz MA prenijeli u novu kompaniju”, rekao je Milatović.

Kad je u pitanju turizam, Milatović  je precizirao da je projekcija Vlade u vezi sa prometom 50 do 55 odsto prometa od 2019. godine.

“Mislimo da je to realističan scenario, jer su Hrvatska i Albanija imale taj nivo prometa prošle godine kad je neizvjesnost bila veća. I ove godine će ljudi kada budu putovali donositi odluku u zadnjem trenutku, pa će ići u one zemlje koje najbolje poznaju. Fokus će biti na zemljama regiona, a pregovaramo i sa ruskim tržištem”, rekao je Milatović.

U trenutku kad su preuzeli zemlju, Milatović je kazao da su preuzeli situaciju koja je sasvim sigurno bila jedna od najtežih u Evropi.

“Prošla godina je zabilježila pad od više od 15 odsto, koji je bio najviši u Evropi. Državni trezor je bio skoro prazan. Fiskalni deficit je bio na nivou od skoro 11 odsto. To je značilo da mi skoro pa nijesmo mogli da isplatimo plate i penzije u odnosu na novac koji smo našli u trezoru”, poručio je Milatović.

Stoga su on i ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, uložili napor i odradili ono što je jedino bilo moguće – izašli na tržište kapitala i obezbijedili novac koji je omogućio isplatu plata i penzija, servisiranje dugova, te rezervu za neizvjesnu ovu godinu.

“Da se nijesmo zadužili morali bi da potpišemo aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji bi zahtjevao smanjenje plata u državnom sektoru i penzija”, dodao je Milatović.

On je kazao da je novonastala situacija u vezi s Kombinatom alimunijuma (KAP) najmanje pitanje za Vladu, podsjetivši da je stečaj u kompaniji uveden 2013. godine, te da sve odluke u KAP-u donosi stečajni upravnik.

“Stečajni upravnik nije u nadležnosti Vlade, već u nadležnosti Privrednog suda. Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, koji je u stečajnom postupku kupio imovinu KAP-a, ugovorima u preuzimanju trenutno preuzima jedan dio radnika iz KAP-a u stečaju, kako bi održavao tehnološki proces”, rekao je Milatović.

On je naveo da je bio iznenađen dramom koja se desila prošle sedmice, navodeći da uvijek zagovara dijalog.

“I danas imam par sastanaka kada je u pitanju KAP, i sasvim sigurno je da ćemo svi morati da spustimo loptu i da nađemo kompromisno rješenje. Ali opet napominjem, KAP je u ovom trenutku najmanje pitanje koje je u ingerenciji Vlade”, zaključio je Milatović.

Najčitanije