fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 51 USD

Cijene nafte pale ispod 51 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 51 USD budući da epidemija koronavirusa ne posustaje, potiskujući u drugi plan dogovor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o dodatnom ograničenju snabdjevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,76 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 14 centi nižoj cijeni, od 46,64 USD, prenosi SEEbiz.

OPEC se na sastanku odražnom u četvrtak dogovorio da će u drugom tromjesečju smanjiti proizvodnju nafte dodatnih 1,5 miliona barela dnevno kako bi podržao cijene koje pritiska epidemija koronavirusa. Potez su uslovili saradnjom grupe nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom.

Rusija je do sada signalizirala da je spremna da podrži produženje važećeg sporazuma o ograničenju snabdjevanja, ali ne i povlačenje više barela s tržišta.

Ruski ministar finansija, Anton Siluanov, rekao je da je Moskva spremna za mogući pad cijena nafte ako OPEC i njegovi saveznici ne postignu dogovor o dodatnom smanjenju snabdjevanja.

OPEC+ trenutno ograničava snabdjevanje 1,7 miliona barela dnevno, prema sporazumu koji ističe krajem mjeseca. Rusija i nezavisni proizvođači pridružiće se članicama OPEC-a danas, drugog dana sastanka u Beču.

“Neizvjesnost oko ishoda sastanka OPEC+ pritiska cijene nafte”, konstataova je analitičar Commerzbanka, Carsten Fritsch.

„Ključno će biti saopštenje OPEC+ koje će biti sročeno za tržište nakon završetka sastanaka, radi procjene signaliziraju li rečenice kolektivno saglasje grupe, a time i stvarnu podršku uravnoteženju tržišta ili je riječ tek o složenoj matematici, fokusiranoj na očuvanje obraza”, tumači Ehsan Khoman iz MUFG-a.

Najčitanije