fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlagi rast S&P-a zbog jačanja američkog uslužnog sektora

Blagi rast S&P-a zbog jačanja američkog uslužnog sektora

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks porasli, nakon podatka o jačanju aktivnosti u američkom uslužnom sektoru u martu.

Njihov rast je ipak bio prigušen, jer je predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell, najavio kako smanjivanje kamatnih stopa još nije na vidiku, prenosi Hina.

S&P 500 indeks porastao je 0,11 odsto na 5.211 bodova, a Nasdaq indeks 0,23 odsto na 16.277 poena, pa su tako ojačali nakon dva dana pada.

No, Dow Jones indeks nastavio je kliziti treći dan zaredom, pri čemu u srijedu 0,11 odsto na 39.127 bodova.

Institut za upravljanje nabavkom objavio je da je PMI indeks američkog uslužnog sektora u martu dostigao 51,4 boda, oslabivši s u februaru zabilježenih 52,6 boda.

Svako ostvarenje tog indeksa iznad 50 bodova ukazuje na ekspanziju uslužnog sektora, zaslužnog za dvije trećine američke privrede, što ukazuje da najveća svjetska ekonomija i dalje raste, ali umjerenim tempom.

Međutim, Powell je u svom govoru u srijedu potvrdio da će Fed još neko vrijeme razmatrati kada će početi da snižava stope, s obzirom na to da postoji kontinuirana snaga američke ekonomije i nedavni podaci o inflaciji koji su bili viši od očekivane.

“Sve je povezano s Fed-om i tržišnim očekivanjima da će se smanjenje kamatnih stopa odlagati. Mislim da je to zapravo ono što opterećuje tržište već nekoliko dana”, rekao je Tim Ghriskey iz investicionog društva Ingalls&Snyder.

Očekivalo se da će Fed početi da snižava kamatne stope u junu, no nakon nedavnih dobrih makroekonomskih pokazatelja, mnogi na tržištu sumnjaju u to.

Na evropskim berzama indeksi su u srijedu ojačali, zahvaljujući podatku o značajnijem, od očekivanja, usporavanju inflacije u eurozoni, koja je u martu iznosila 2,4 odsto, čime se otvara prostor Evropskoj centralnoj banci (ECB) da uskoro počne s ciklusom smanjivanja kamatnih stopa.

Londonski FTSE indeks porastao je neznatno na 7.937 bodova, frankfurtski DAX 0,46 odsto na 18.367 poena, a pariski CAC 0,29 odsto na 8.153 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije