fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAlkaja: Mjerama štednje do stabilizacije poslovanja

Alkaja: Mjerama štednje do stabilizacije poslovanja

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Željezara Tosčelik prolazi kroz težak period, uslovljen nepovoljnom poslovnom situacijom na tržištu Evropske unije (EU), prvenstveno u mašinskoj industriji koja je njihov glavni kupac, saopštila je uprava fabike.

Izvršni direktor Željezare Tosčelik, Erkut Alkaja, kazao je na konferenciji za novinare da ih je takva situacija primorala na mjere štednje.

Te mjere, pojasnio je on, podrazumijevaju ne samo četvoromjesečno smanjenje zarada za deset odsto za svih 302 zaposlenih, već i pregovore sa dobavljačima oko nabavnih cijena za narednih šest mjeseci, kao i sa kupcima kako bi povećali plaćanja za proizvode te fabrike koja posluje u Nikšiću.

Alkaja je pojasnio da je poslovni učinak u mašinskoj industriji smanjen za 20 do 40 odsto zavisno od države u kojoj posluje, jer se automobilska industrija koju snabdijevaju nalazi u velikoj recesiji.

„Očekivali smo zbog toga slabljenje i u našem poslovanju, ali ovakva situacija je daleko iznad svih očekivanja, pa je naš gubitak u trećem kvartalu tri puta veći u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je Alkaja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Šahistkinje Elektroprivrede odbranile titulu

Podgorica, (MINA) - Šahistkinje nikšićke Elektroprivrede odbranile su titulu prvaka Crne Gore. Elektroprivreda je do...