fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrijestonica prva lokalna samouprava koja realizuje projekte po modelu JPP

Prijestonica prva lokalna samouprava koja realizuje projekte po modelu JPP

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prijestonica Cetinje je lider u planiranju i pripremi projekata javno-privatnog partnestva (JPP), što se ogleda i na primjeru izgradnje odnosno obnove hotela Lokanda, sa parternim uređenjem Trga umjetnika.

Ministartsvo finansija, u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), je u okviru projekta Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori, uz ekspertsku podršku SIGMA-e, organizovalo okrugli sto na temu JPP u Crnoj Gori.

Zamjenik gradonačelnika Prijestonice, Marko Brnović, prilikom prezentacije je kazao da je Prijestonica prva u Crnoj Gori koja shodno Zakonu o JPP, koji je donijet 2019. godine, priprema realizaciju projekta izgradnje odnosno obnove hotela Lokanda, sa parternim uređenjem Trga umjetnika i izgradnjom podzemne garaže sa dvije etaže po modelu JPP.

On je upoznao prisutne sa svim fazama koje je Prijestonica do sada sprovela a koje se odnose na identifikaciju i pripremu projekta JPP-a, kao i one faze koje planira da realizuje u narednom periodu.

Brnović je podsjetio da Prijestonica već dvije godine intezivno radi na pripremi tog važnog kapitalnog projekta i da su u završnoj fazi pribavljanja saglasnosti od nadležnih državnih organa za njegovu realizaciju.

Uporedo sa tim se, kako je saopšteno iz Prijestonice, radi na pripremi tenderske dokumentacije, a očekuje se da će najkasnije do maja biti objavljena javna navabaka – otvoreni tenderski postupak za odabir privatnog partnera i dodjelu ugovora o JPP.

“Oblast kulture predstavlja poseban pravac razvoja Prijestonice, imajući u vidu njenu kulturnu i istorijsku dimenziju. Bogato kulturno nasljeđe, uz društveni i kulturni razvoj tokom vremena i brojne kulturne institucije u prošlosti i danas čine Prijestonicu duhovnim i kulturno-umjetničkim centrom države”, dodao je Brnović.

Realizacijom izgradnje hotela Lokanda, kako je kazao, ostvaruju se višestruki benefiti, a u skladu sa postavljenim ciljevima i prioritetima strateških dokumenata za teritoriju Prijestonice.

Realizacija projekta prvenstveno podrazumijeva obnovu kulturnog dobra – hotela Lokanda, a potom i izgradnju podzemne garaže sa parternim uređenjem Trga umjetnika, koji se nalazi u okviru granica istorijskog jezgra Cetinja, koje takođe ima status kulturnog dobra.

„Grand hotel Lokanda vraća izvornu namjenu, a slobodan prostor koji je trenutno degradiran funkcijom parking prostora, dobija novu namjenu, uz brojne mogućnosti za realizaciju programa kulturno-umjetničkog stvaralaštva i drugih događaja i aktivnosti”, istakao je Brnović.

Takođe, realizacijom projekta direktno se doprinosi unapređenju turističke i ugostiteljske djelatnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije