fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrekograničnom saradnjom do veće energetske efikasnosti Opštine Tuzi

Prekograničnom saradnjom do veće energetske efikasnosti Opštine Tuzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekat Održive lokalne energetske zajednice – LEC predstavlja priznanje za Opštinu Tuzi, kao vodećeg partnera, da ima razvijene kapacitete i kredibilnost za učešće u zahtjevnim projektima prekogranične saradnje, saopštio je savjetnik glavne pregovaračice i nacionalne IPA koordinatorke, Bojan Vujović.

On je na radionici, koju je u okviru projekta organizovala Opština Tuzi, kazao da je zadovoljan aktivnim učešćem te lokalne samouprave u projektima koji se finansiraju iz IPA sredstava.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je Vujović pozdravio realizaciju konkretnih aktivnosti kroz LEC projekat, koji se finansira iz Interreg IPA prekograničnog programa Italija-Albanija-Crna Gora.

Te aktivnosti će, prema njegovim riječima, obuhvatiti investicije u bolju izolaciju Mješovite srednje škole “25. maj” u Tuzima i doprinijeti unapređenju uslova za zaštitu životne sredine, ali i rad učenika.

Predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, podsjetio je da ta lokalna samouprava realizuje pet projekata, od čega su dva u okviru prekograničnog programa Italija-Albanija-Crna Gora.

„Put Crne Gore je put evropskih načela i njega će pratiti i lokalne samouprave koje imaju veliku ulogu u procesu usvajanja i ostvarivanja dobre prakse“, poručio je Đeljošaj.

Šefica kancelarije za međunarodnu saradnju u Opštini Tuzi, Amra Pepić, predstavila je očekivane rezultate i značaj projekta LEC u procesu stvaranja uslova za prerastanje u „zelenu opštinu“ i promociju evropskih vrijednosti u oblasti energetske efikasnosti.

Cilj radionice je razmatranje ideja, potreba i mogućnosti razvoja u oblastima očuvanja energije, energetske efikasnosti i promocije obnovljivih izvora energije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije