fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložili davanje jednokratne pomoći penzionerima i nezaposlenima

Predložili davanje jednokratne pomoći penzionerima i nezaposlenima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je da Vlada kreira snažniji paket pomoći za dvije najugroženije kategorije stanovništva, nezaposlene i penzionere, što obuhvata jednokratnu pomoć u ukupnom iznosu od 20,2 miliona EUR.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević, saopštio je da je ta partija uputila amandmane na Predlog zakona o urgentnim mjerama podrške građanima Crne Gore zbog epidemije zarazne bolesti Covid-19, koji se odnose na jednokratnu pomoć za oko 35 hiljada nezaposlenih i 65 hiljada penzionera.

“Nezaposleni bi dobili jednokratnu pomoć u iznosu kojim je Vlada pomogla zaposlenima u zatvorenim djelatnostima, odnosno 222 EUR. Penzioneri koji imaju primanja do 200 EUR dobili bi 90 odsto minimalne zarade ili 200 EUR, a oni koji primaju penziju od 200 EUR do visine prosječne penzije od 288 EUR dobili bi jednokratnu pomoć od 80 odsto minimalne zarade ili 180 EUR”, precizirao je Konjević u saopštenju.

On je kazao da bi ukupna pomoć iznosila 20,2 miliona ili 0,77 odsto budžeta Crne Gore, odnosno 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Uputili smo amadmane na član 3 Predloga zakona o urgentnim mjerama podrške građanima Crne Gore zbog epidemije zarazne bolesti Covid-19, kojima je predviđena posebna finansijska pomoć države za nezaposlene i penzionere i očekujemo podršku svih poslanika bilo vlasti ili opozicije, jer je pomoć socijalno fokusirana na dvije najugroženije kategorije stanovništva u Crnoj Gori”, naveo je Konjević.

On je saopštio da se predloženim amandmanom na bolji način obezbjeđuje pomoć države, jer se usmjerava ka najugroženijim kategorijama, nezaposlenima i penzionerima koji primaju penziju ispod prosječne, umjesto predloženog da se pomoć dodijeli svima u jednakom iznosu, što znači jednako i onima sa najvišim primanjima, tajkunima, funkcionerima, bogatim pojedincima, kojima pomoć nije potrebna, kao najugroženijima.

Konjević je kazao da je takav vid distribucije pomoći države pravičan, jer pomoć dobijaju oni koji imaju najmanje i koji do sada usvojenim mjerama Vlade nijesu tretirani na odgovarajući način.

“Solidarnost i socijalna pravda se, po nama, ogleda u tome kako se odnosite prema tim kategorijama naših građana. Penzioneri koji primaju veoma niske penzije su godinama zapostavljena kategorija u našem društvu, sa penzijama koje su realno manje četiri odsto u protekle tri godine, a njihov životni standard je iz godine u godinu sve teži”, ocijenio je Konjević.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je, nažalost, ekonomska klima takva da penzioneri i od takvih svojih primanja pomažu svoje bliske srodnike, a sada je posebno izazovna pozicija, jer su lijekovi i druga medicinska sredstva usljed pandemije poskupili.

Konjević je naveo da su nezaposleni prijavljeni Birou rada, njih oko 35 hiljada, takođe posebno ugrožena kategorija, jer u ovom kriznom periodu nemaju nikakvu mogućnost zaposlenja, ni korišćenja drugih mjera podrške osim pomoći koju bi dobili od države.

On smatra i da najavljena mjera Vlade o izdvajanju 50 EUR za samo dio nezaposlenih je više nego nedovoljna i nepravedno isključuje jedan broj prijavljenih na Birou, što je ukupno čini neprihvatljivom i neadekvatnom.

“SDP smatra da je za nezaposlene potrebno izdvojiti iznos minimalne zarade odnosno 222 EUR. Penzionerima koji primaju penziju do 200 EUR predlažemo isplatu 90 odsto minimalne zarade što je oko 200 EUR, a penzionerima koji primaju preko 200 EUR do prosječne penzije isplatu 80 odsto minimalne zarade odnosno oko 180 EUR”, rekao je Konjević.

Predlogom SDP-a se, kako je precizirao, obezbjeđuje pristojna finansijska pomoć za oko 100 hiljada građana i ona je stoga veoma obuhvatna.

“Državu će ovakva pomoć za 100 hiljada svojih građana najviše pogođenih krizom koštati oko 20 miliona EUR, što je 0,4 odsto BDP-a države. Ako imamo u vidu da nama susjedne zemlje izdvajaju od deset do 20 odsto BDP za pomoć građanima i privredi onda je lako zaključiti da je ova mjera, pored toga što je socijalno pravična, realna i ostvariva”, ocijenio je Konjević.

On je naveo da je SDP-ov predlog pomoći i fiskalno odgovoran, jer predviđa i izvore finansiranja.

“Navedena pomoć obezbijedila bi se smanjivanjem deset odsto budžetskih pozicija za materijal i usluge koje u budžetu ukupno iznose preko 140 miliona EUR, kao i pozicije za konsultantske usluge koja bi dodatno bila smanjena 20 odsto, jer iznosi neprimjerenih 51 miliona EUR. Sa pozicije tekuće rezerve izdvojilo bi se oko 2,5 miliona od ukupno 86 miliona koliko iznosi budžetska rezerva”, zaključio je Konjević.

Najčitanije