fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložiće Vladi set mjera za pomoć turističkoj privredi

Predložiće Vladi set mjera za pomoć turističkoj privredi

Budva, (MINA-BUSINESS) – Negativne posljedice ekonomske krize neće zaobići ni Budvu kao najposjećeniju turističku lokaciju, ali vjeruju da će određenim setom mjera, ipak, uspjeti da privuku goste, ocijenio je predsjednik budvanske Opštine, Marko Bato Carević.

“Do sada smo zadovoljani načinom funkcionisanja lokalne uprave, ustanova i preduzeća u doba korone”, kazao je Carević za Dan.

On je rekao da je predložio niz mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih efekata, kao i da tek planira donošenje mjera kojima će pospješiti privredne aktivnosti.

Prema njegovim riječima, do sada nijesu imali ozbiljnijih razgovora sa Vladom oko pomoći turističkoj privredi, ali planira da im uskoro uputi inicijativu na koji način da se pomogne.

“Potrudili smo se da u okviru mjera koje je donijela Vlada organizujemo proces rada u lokalnoj upravi, lokalnim ustanovama i preduzećima na način da se posao odvija nesmetano i da nemamo zastoja u funkcionisanju”, rekao je Carević.

On je dodao da su službenicima, za koje je to moguće, omogućili rad od kuće i pristupili elektronskom poslovanju u smislu podnošenja zahtjeva, informisanja o istim i statusu upravnih postupaka i akata koje donose nadležni organi i službe.

“Generalno možemo da budemo zadovoljni načinom funkcionisanja u datim okolnostima. Prijem stranaka je sveden na minimum, jer to zahtijeva trenutna situacija, a rad po sekretarijatima, upravama, službama i organizacionim jedinicama je uređen po sistemu dežurstava i u obimu koji zahtijeva proces rada”, objasnio je Carević.

On je, kako je kazao, predložio niz mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih efekata i odnose se na konsolidaciju i uštede u budžetu, kao što je suspendovanje svih službenih putovanja, prekovremenih sati i naknada u komisijama i radnim tjielima, odlaganje prinudne naplate za pravna lica i pojedince, kao i pomoći najugroženijima.

Opština je dala pomoć za nabavku respiratora bolnici u Kotoru, penzionerima i opredijelila sredstva za kupovinu novog reanimacionog vozila.

“Trudimo se da u ovim trenucima pružimo pomoć onima kojima je najpotrebnija. Pred nama je donošenje mjera kojima ćemo pospješiti privrede aktivnosti”, rekao je Carević.

Na pitanje da li je bilo razgovora sa Vladom oko pomoći turističkoj privredi, Carević je rekao da još nije bilo ozbiljnijih razgovora na tu temu.

“Vlada je predvidjela određene olakšice za privredu, ali smatram da će u narednom periodu biti nužno donijeti paket ekonomskih i drugih mjera za pomoć turističkoj privredi, kako bi se turističkim radnicima omogućilo da održe svoje poslovanje i radna mjesta”, dodao je Carević.

Prema njegovim riječima, Opština Budva će u tom pravcu imati inicijativu prema Vladi na koji način da se pomogne turističkoj privredi.

Carević je kazao da su sva lokalna javna preduzeća likvidna i za sada ne postoje finansijske poteškoće u njihovom funkcionisanju.

“U redovnoj komunikaciji sa direktorima preduzeća pratimo situaciju. Naravno da su neka preduzeća zbog prirode posla koji obavljaju podložnija negativnim efektima trenutnog stanja zbog pandemije, ali za sada je situacija pod kontrolom”, rekao je Carević.

On je dodao da se redovno obavljaju tekuće obaveze, isplaćuju zarade i doprinosi, a zavisno od dužine trajanje privremene situacije, preduzeće niz mjera za konsolidaciju ukoliko bude bilo potrebe.

“Tu, prije svega, mislim na preusmjeravanje određenih finansijskih sredstava u cilju zadržavanja trenda pozitivnog bilansa poslovanja, do donošenja eventualne odluke o zaduživanju radi prevazilaženja negativnih posljedica”, dodao je Carević.

Prema njegovim riječima jako je nezahvalno prognozirati intenzitet štete koja će nastati po Budvu kada je u pitanju ljetnja turistička sezona.

“Evidentno je da će se negativne posljedice ekonomske krize, koja slijedi poslije završetka pandemije, osjetiti u ukupnom turističkom prihodu i naš grad neće biti izuzetak u tom pogledu”, ocijenio je Carević.

On je kazao da je prirodno da u vrijeme krize ljudi prvo uskraćuju one troškove za koje smatraju da su luksuzniji, kao što je ljetovanje, a po sistemu lančane reakcije turistička privreda neće biti na nivou kako su predvidjeli prošle godine.

“Potrudićemo se da setom mjera olakšica za turističku privredu privučemo goste ove godine, što neće biti lak zadatak. Budva kao atraktivna turistička destinacija ima svoje prednosti u odnosu na konkurenciju, tako da treba biti optimista”, zaključio je Carević.

Najčitanije