fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoziv za raspodjelu sredstava iz budžeta za poljoprivrednike

Poziv za raspodjelu sredstava iz budžeta za poljoprivrednike

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor, pozvao je poljoprivredne proizvođače registrovane u tom gradu, da dostave zahtjeve za raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih njihovom finansiranju.

Poziv je upućen registrovanim individualnim poljoprivrednim proizvođačima i udruženjima poljoprivrednika u Crnoj Gori, sa sjedištem u Kotoru, da dostave zahtjeve za raspodjelu budžetskih sredstava namjenjenih njihovom finansiranju.

Zahtjevi se mogu podnijeti do 14. oktobra Građanskom birou Opštine Kotor, svakog radnog dana od osam do 14 sati.

„Shodno Programu podsticajnih mjera subvencija u poljoprivredi na području Opštine Kotor za ovu godinu subvencije se dodjeljuju za podršku razvoju voćarske proizvodnje, maslinarstva, povrtarske i cvjećarske proizvodnje, pčelarstva, stočarstva, ribarstva i marikulture, kao i uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja“, rekli su iz Sekretarijata.

Individualni poljoprivredni proizvođač i udruženja poljoprivrednika podnose zahtjev Sekretarijatu za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Kotora, preko opštinskog biroa.

Zahtjev treba da sadrži ime i prezime poljoprivrednog proizvođača sa adresom stanovanja, brojem telefona i žiro računa, naziv udruženja, adresu sjedišta, spisak članova udruženja, broj telefona i broj žiro računa, površinu zemljišta pod zasadima i vrstu zasada, vrstu i broj grla stoke koje posjeduju, broj košnica pčelinjih društava, ribarsku opremu koju posjeduju, opremu koju posjeduju za razvoj marikulture, veličinu plastenika/staklenika koji posjeduje kao i poljoprivrednu kulturu koju u plasteniku/stakleniku uzgaja.

Ukupna direktna podrška voćarstvu za ovu godinu iznosi deset hiljada EUR i sastoji se od nabavke sadnica, materijala koji se koriste kod podizanja i održavanja voćnjaka, nabavku mašina ili uređaja za voćarsku proizvodnju, kao i sistema za navodnjavanje.

Direktna podrška maslinarstvu iznosi 11 hiljada EUR i sastoji se od nabavke sadnica maslina, materijala za podizanje i održavanje maslinjaka, mašina i opreme za berbu maslina i održavanje maslinjaka, ekološki prihvatljivih sredstava za zaštitu od bolesti i štetočina, kao i nabavku sistema za navodnjavanje.

Ukupna direktna podrška za razvoj povrtarske i cvjećarske proizvodnje iznosi osam hiljada EUR, a sastoji se od podsticaja koji se odnose za nabavku mehanizacije i opreme za pripremu zemlje, sađenje, berbu, sortiranje, pakovanje i skladištenje povrća i cvijeća, nabavku materijala koji se koristi kod podizanja i održavanja zasada, kao i nabavku sjemenog materijala, sadnog materijala i humusa.

Direktna podrška razvoju pčelarstva iznosi osam hiljada EUR, a sastoji se od nabavke opreme za pčelarstvo i ljekova i prihrane za pčele.

Podrška razvoju stočarstva iznosi pet hiljada EUR, a sastoji se od podsticajnih sredstava za nabavku hrane.

Ukupna direktna podrška razvoju uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja iznosi dvije hiljade EUR, a sastoji se od nabavke sadnica ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i nabavke mašina i uređaja.

Direktna podrška razvoju ribarstva i marikulture iznose šest hiljada EUR, koji obuhvataju refundiranje dijela troškova nabavke opreme za ribarstvo i marikulturu.

Sredstvima podsticaja ne nakodnađuju se nabavka korišćene, odnosno polovne opreme i mehanizacije, troškovi poreza, carine, uvoza, administrativne takse, kupovina i zakup poljoprivrednog zemljišta i postojećih objekata, troškovi obrtnih sredstava i operativni, kao i troškovi sopstvenog rada, odnosno zarada i doprinosa.

Najčitanije