fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisani tehnički sporazumi sa Regulatornom agencijom Kosova

Potpisani tehnički sporazumi sa Regulatornom agencijom Kosova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regulatorne agencije za upravljanje radio-frekvencijskim spektrom u Crnoj Gori (EKIP) i Kosovu (ARKEP) potpisale su danas u Prištini šest tehničkih sporazuma o graničnoj koordinaciji mobilnih/fiksnih komunikacionih mreža (MFCN).

Sporazume su potpisale nakon višemjesečnog zajedničkog rada na usaglašavanju uslova, a radi se o mrežama koje rade u radio-frekvencijskim opsezima: 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz i 3,5 GHz.

Koordinacione sporazume u ime Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je potpisao izvršni direktor EKIP-a, Darko Grgurović, dok ih je u ime Agencije za elektronske i poštanske komunikacije potpisao predsjednik Savjeta ARKEP-a, Nazim Rahimi.

Potpisivanja tih sporazuma ima za cilj da se utvrde principi, tehničke odredbe i administrativni postupci neophodni za regulisanje zajedničke primjene MFCN sistema u pograničnim oblastima u Crnoj Gori i Kosovu, u cilju obezbjeđivanja ravnopravnog pristupa spektru i radu ovih sistema bez prisustva štetne interferencije kao i efikasnog korišćenja radio-frekvencija u navedenim opsezima u pograničnim oblastima.

“Veoma važno je istaći i to da su koordinacioni sporazumi u potpunosti usaglašeni sa relevantnim evropskim preporukama. Podsjećamo da je EKIP u prethodnom periodu sa administracijama ostalih susjednih država potpisala više tehničkih sporazuma o prekograničnoj koordinaciji MFCN sistema u ovim opsezima koje je CEPT harmonizovao za predmetne primjene”, navodi se u saopštenju.

Implementacija danas potpisanih koordinacionih sporazuma od operatora će biti završena u roku od šest mjeseci, što podrazumijeva usklađivanje rada njihovih elektronskih komunikacionih mreža sa odredbama ovih sporazuma.

Grgurović je tokom ceremonije potpisivanja kazao da su regionalna saradnja i povezivanje od vitalnog značaja za sprovođenje naših nadležnosti u oblastima regulacije sektora elektronskih komunikacija i poštanskih usluga.

“Uspješnost saradnje se, između ostalog, ogleda i kroz razmjenu najboljih praksi i iskustava, dobrih projekata i rezultata, zajedničkih nastupa kod međunarodnih organizacija i institucija, sa jednim od najvažnijih ciljeva, što skorijem članstvu naših država, država Zapadnog Balkana, u Evropsku uniju”, naveo je Grgurović.

On je podsjetio da su EKIP i ARKEP potpisali sporazum o saradnji 2010. godine, te da su 2013. godine potpisali Tehnički sporazum o graničnoj koordinaciji GSM/DCS1800 sistema u frekvencijskim opsezima 900 MHz i 1800 MHz, koji je obezbijedio bolji kvalitet i bolju dostupnost servisa mobilne telefonije u graničnim područjima.

“Vjerujem da će implementacija sporazuma koje danas potpisujemo od strane operatora Crnogorski Telekom, One Crna Gora i Mtel u Crnoj Gori, te IPKO Telecommunications, mts i Telekomi i Kosovës u Kosovu, pokazati koliki je značaj za razvoj tržišta i zadovoljstvo korisnika kada imamo rad mreža bez štetnih smetnji”, naveo je Grgurović.

On je podsjetio i o drugim regionalnim inicijativama i projektima koji su bili od značaja za stanovnike država regiona Zapadnog Balkana sa posebnim akcentom na sporazume o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama.

Iz EKIP-a su podsjetili da je prvi od sporazuma potpisan 2014. godine između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, a na inicijativu regulatornih agencija iz ovih država.

“Kako se ovaj sporazum pokazao korisnim i ujedno su ga dobro prihvatili operatori, privreda i korisnici, predstavnici vlada država zapadnog Balkana u okviru Digitalne strategije za Zapadni Balkan su se obavezali da rade na smanjenju cijena usluga međunarodnog rominga u državama Zapadnog Balkana, tako da je 2019. godine u Beogradu potpisan novi sporazum između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. On je i dalje na snazi i omogućio je korisnicima iz zemalja Zapadnog Balkana da tokom boravka u tim zemljama usluge prenosa govora, podataka i slanja poruka koriste pod istim uslovima i tarifama kao i kada su u svojoj državi”, navodi se u saopštenju.

Po pitanju rominga nastavljen je i dalji napredak. Naime tokom prošle godine dodatno su intenzivirane aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje cijena usluga rominga između regiona Zapadnog Balkana i članica Evropske unije. Kao rezultat tog procesa, operatori iz regiona Zapadnog Balkana i EU su decembra prošle godine u Tirani potpisali Deklaraciju o romingu, koja će omogućiti smanjenje cijena usluga rominga između EU i Zapadnog Balkana. U skladu sa potpisanom deklaracijom proces smanjenja cijena je započeo od 1. oktobra.

“Vjerujem da ćemo svi uložiti dodatne napore kako bi naši građani bili u mogućnosti da koriste režim Rome like at Home i u slučajevima kada putuju i borave u zemljama Evropske unije, kao što to imaju građani Evropske unije”, naveo je Grgurović.

Slične koordinacione sporazume sa administracijom Kosova su potpisale i administracije Sjeverne Makedonije i Albanije. Tokom sastanka predstavnici agencija su prezentovale stanje na tržištima elektronskih komunikacija, a bilo je riječi i o drugim važnim aktivnostima i projektima poput implementacije 5G elektronskih komunikacionih mreža i dostupnosti servisa, usaglašavanja nacionalne regulative sa EU direktivama, te drugima aktivnostima iz oblasti regulacije sektora elektronskih komunikacija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Podgorica, kisa 2

Vremenska prognoza: Danas kiša, temperatura do 24 stepena

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno...

Real na fajnl-foru